Viking Grace ute på första provturen - se videon

Världens första stora gasdrivna passagerarfartyg Viking Grace är ute på sin första provtur i Åbolands skärgård i dag.

Viking Grace startade på sin provtur strax efter klockan 8 i morse.

– Uppmärksamheten kring det här fartyget har varit stor lokalt men den har varit rent enorm globalt, säger projektchef Kari Granberg på  Viking Line.

– Det väcker mycket intresse i branschen. Jag får nästan dagligen mejl och samtal från kolleger som vill komma och hälsa på, titta och diskutera.

När Viking Line 2010 efter en lång och offentlig debatt lade beställningen på sin nya färja så var det främst varvet i Åbo som många tänkte på. Utan beställningen skulle det kanske inte finnas till i dag.

Men ju närmare leveransdatum kommer desto klarare blir det att den verkliga nyheten finns på akterdäck. Där står två 140 ton tunga cisterner för flytande naturgas, LNG, som blir fartygets huvudbränsle.

Från och med 2015 måste fartyg på Östersjön utrustas med avgasrening om de drivs med tjockolja. LNG-drift har blivit ett allt mera trovärdigt alternativ.

Det är bunkringen av LNG som är det nya, säger Granberg och Vikings tekniska direktör Tony Öhman.

Viking Line har hittat ett svenskt företag som utvecklat en snabbkoppling som gör att man kan bunkra 75 ton gas på en timme, med några enkla handgrepp och utan läckage.

– Vi hoppas förstås att det här också skall bli världsstandard, säger  Öhman.

Chanserna är goda. Sjöfartsorganisationen IMO och de internationella klassällskapen har än så länge bara interimsregler för tekniken. Deras arbetsgrupper är alla intresserade av hur Viking Line tänker.

Öhman reser runt till seminarier och möten och berättar. Experter och arbetsgrupper från hela världen är intresserade av LNG-tekniken och några har också redan bokat sina resor med Grace.

Dra åt skruvarna
Det har också omkring 300 000 andra redan gjort. För att de verkligen skall komma ombord från och med jungfrufärden den 13 januari pågår febril aktivitet i och på fartyget.

– Det skruvas fast bord och soffor och läggs mattor, taken stängs och en massa system testas. Vi går runt och kollar vad som fungerar – belysning, brandalarm, ventilation och sådant, säger Granberg.
Befälet har kunnat öva att köra fartyget redan i flera veckor. En replik av kommandobryggan har byggts in i sjöfartsskolans nya simulator i Åbo hamn, och bunkringen och hanteringen av gas kan simuleras hos Wärtsilä.
Dagens provkörning lägger till lite nya data i simulatorerna baserat på hur fartyget faktiskt uppför sig.