Mark Wilson/ LEHTIKUVA / Getty Images/AFP

Wikileaks-läckan Manning: "Trodde jag skulle dö"

- Jag trodde jag skulle dö i buren, sade Bradley Manning när han för första gången vittnade om förhållandena under de över två år han hållits fången.

Försvarsadvokaterna yrkar på att åtalet mot soldaten bakom en av de största läckorna i USA:s historia ska läggas ned.
Med egna ord berättar han att han har tvingats stå naken i sin fyra kvadratmeter stora cell och övervakats under dygnets 24 timmar.

På tvåårsdagen av Wikileaks-läckan "Cablegate" tog Manning, som kanske fått betala det högsta priset för informationsspridningen, plats i de förberedande domstolsförhandlingarna. På torsdagen och fredagen berättade han om hur han behandlats sedan han greps i Bagdad för två och ett halvt år sedan — en tid utan dom längre än för någon annan amerikansk soldat sedan Vietnamkriget.

En ond spiral

Manning beskriver fängelsetiden som en ond spiral. Ju mer han protesterade mot isolering, förnedring och ständig övervakning, desto värre blev det. Till slut hittade vakterna en strypsnara.

 

Bakgrund
Bradley Manning
  •  Han anklagas för att ha läckt amerikansk diplomatpost, videor av amerikanska flygräder och militära rapporter från Afghanistan och Irak till Wikileaks och dess grundare Julian Assange.

  • Har suttit häktad sedan maj 2010. I februari ställs han inför militärdomstol vid Fort Meade-basen.

  • Åtalet omfattar 22 punkter, varav "medhjälp till fienden" är den allvarligaste och kan ge honom dödsstraff. Enligt hans advokat är han inte beredd att erkänna alla anklagelser, men kan göra vissa medgivanden.TT