LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Utskott kräver ny redogörelse om trafikpengar

Krigsveteraner, barn, turism och handel prioriteras då regeringspartierna fördelar de anslag på 50 miljoner som riksdagen kan lägga till i budgeten för 2013.

Soppan kring väganslagen, där det fattas 50–150 miljoner för att förverkliga den trafikpolitiska redogörelsen, har fått riksdagens finansutskott att kräva mer information. Tills vidare viks tilläggsanslag på nio miljoner för vägarbeten.

– Vi förutsätter att vi får en ny redogörelse om trafikpolitiken och hur projekten ska förverkligas, säger utskottets ordförande Kimmo  Sasi (Saml).

Han förutsätter också en ny riksdagsbehandling under våren.

Finansutskottet har också en hälsning till regeringen inför dess halvtidscheck och ramförhandlingar under våren: de statsmedel som behövs för att bygga en ny barnklinik i Mejlans borde tas i beaktande i budgetramen för 2014–2017.

Regeringspartiernas representanter i finansutskottet hade i går nått en överenskommelse om hur de vill fördela tilläggsanslag på 50 miljoner, en summa som regeringen vanligtvis överlämnar till riksdagen att fördela. Med tanke på åtstramningarna i budgeten är fördelningen av miljonerna närmast plåster på såren. För läroavtal vill utskottets regeringsparter ge två miljoner till. Det är en utökning av den summa som tilldelats för den så kallade samhällsgarantin för unga. Men samtidigt har anslagen för läroavtal inom tilläggsutbildningen och vuxenutbildningen skurits ner med omkring tjugo miljoner.

– Vi diskuterade också ett större belopp. Det är ett faktum att anslagen för läroavtal skurits ned då det gäller vuxenutbildningen, men inte för de yngre. Avsikten är att satsa pengarna på de yngre med tanke på samhällsgarantin, säger Sasi.

9 miljoner för veteraner
Alla sex regeringspartiers ordförande har tagit initiativ till ett tilläggsanslag på nio miljoner till krigsveteraner och krigsinvalider, ett anslag som finansutskottet lägger till inför riksdagens specialplenum på onsdag.

Den 5 december behandlar riksdagen lagen om rehabilitering av krigsskador och firar samtidigt Finlands 95 år.
Regeringspartierna var inte eniga om allt, och bland annat Vänsterförbundet var inte så ivrigt över tilläggsanslagen för försvarets repövningar. De Grönas Osmo Soininvaara tackade ändå för tilläggssatsningen på Östersjön och skogsvård och 3,4 miljoner till för barnskydd. Rusmedelsvården för mödrar får 1,4 miljoner till.

SFP:s Mats Nylund lyfter fram tilläggsanslaget på 1,7 miljoner för barnträdgårdslärarutbildning.
– Det finns en brist på barnträdgårdslärare i hela landet.