Skattenummer har minskat fusket

Byggnadsbranschen lovordar striktare regler för att bekämpa den gråa ekonomin. – Nu finns det ljus i tunneln, säger Jari Lindqvist på Byggnadsförbundet

Minst 400 miljoner euro. Så mycket räknar Skatteförvaltningen med att få in då den gråa ekonomin inom byggnadsbranschen ska tyglas. I dagsläget försvinner uppskattningsvis en miljard euro då tusentals byggarbetare inte betalar sina skatter.

För att få bukt med problemet har nya lagar stiftats. Från och med september i år ska alla som vistats på ett nytt bygge kunna visa upp ett bildförsett kort med namn, arbetsgivare och skattenummer. På byggen som inletts tidigare ska arbetare ha kortet senast i mars.

Mannen bakom kortkravet, Kyösti Suokas är Byggnadsförbundets and-re ordförande. Enligt honom borde reglerna redan ha funnits.
– Det är ett stort problem. I dagsläget vet vi inte vem som arbetar och var de arbetar. Vi har hittat personer som inte betalat skatt under sju år, situationen är kaotisk, säger Suokas vars förbund granskar drygt 1 000 byggarbetsplatser i Nyland om året.

Också på Skatteförvaltningen är man nöjd över att kryphålen muras igen. Pekka Muinonen, överinspektör på Skatteförvaltningen, säger att det inte bara handlar om att driva in pengar.

– Byggnadsbranschen omsätter cirka 29 miljarder och är en viktig del av Finlands ekonomi. Vi måste ta hand om den, säger Muinonen.

Beställarens ansvar ökar
En följd av de nya lagarna är att beställaren får axla ett större ansvar. Enligt Suokas är det beställaren som i slutändan är ansvarig för att grå ekonomi inte förekommer.

– I teorin betyder det att beställaren, till exempel en bostadsbolagsstyrelse, kan få böter. Man kan jämföra det med att bostadsbolag ansvarar för snön på taken, säger Suokas.

Suokas tror att den största delen av den gråa ekonomin kommer att försvinna i och med förändringen.
– Det är klart att en lag inte stoppar allt men nu har vi i alla fall verktyg att tackla den gråa ekonomin. Vi har varit maktlösa i nästa tio år men nu får vi verktyg att tackla fusket, säger Suokas.

En orsak till att den nya lagen inte är vattentät är att den inte berör hushåll. Enligt Jari Lindqvist på Byggnadsförbundet sker stora delar av den ljusskygga verksamheten på mindre företag och vid villabyggen. Därför ser han fram emot den lag som kräver att husbyggaren ska meddela alla om vilka personer som har jobbat på bygget.

– I dagsläget tror myndigheterna inte längre på att någon bygger ett hus med talkoanda. Före det kommer man inte att få lov att flytta in. Det kommer att märkas, säger Lindqvist.

Trots att den nya lagen lovordas går förändringen trögt ute vid arbetsplatserna. Efter Skatteförvaltningens intensivövervakning på stora och medelstora byggföretag visade det sig att endast 25 procent av företagen hade de kort som lagen kräver.
– Det är en attitydfråga. De företag som vill göra snabba vinster förlorar förstås, men alla som varit i den här branschen en tid borde vara positiva, säger Pekka Muinonen.

Glömska ingen ursäkt
Då Hbl besöker en byggarbetsplats i Åggelby i Helsingfors tillsammans med Byggnadsförbundets kontrollanter är det den första gången Jari Lindqvist, ombudsman på Byggförbundet, inte behöver be någon att hämta sitt kort. Enligt honom saknar en stor del av arbetarna giltiga kort och finns det fortfarande många som försöker med bortförklaringar.

– De säger att de har kortet i bilen, hemma eller att chefen inte har ansökt om kortet. Men från och med nu måste de lämna arbetsplatsen om de inte kan visa ett kort. Det finns flera som sagt att de ska åka hem och hämta kortet men som försvunnit på vägen, säger Lindqvist.

Bekämpningen av grå ekonomi är en av regeringens specialsatsningar enligt regeringsprogrammet.
– Som vi ser det kommer problemen med grå ekonomi från andra länder. När myndigheterna dagligen kan börja kontrollera vem som är på bygget får man reda på vad arbetarna få i lön och om de betalat skatt, säger Suokas.

Att anklaga den utländska arbetskraften för skattefiffel är inget Jari Lindqvist och Toomas Huttorin, arbetsmiljöskyddsombud på byggföretaget Peab, vill göra.

– Det är nog att generalisera. Den gråa ekonomin fanns redan i Finland och många av dem som hämtar in arbetskraft är finländare, säger Huttorin.