Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Snöfallet tilltar småningom i södra Finland

Snöfallet tilltar längs sydkusten med början västerifrån, uppger FNB. Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag i Nyland och Egentliga Finland.

Enligt prognoserna slår dessutom en storm till i natt och kan fortsätta fram till lördag. Det blir mellan minus tre och minus nio grader, men hårda vindpustar kan göra att kölden känns bitande.

– Vindpustarna rör sig kring tjugo meter per sekund. Snöfallet börjar sakta för att sedan bli kraftigare under natten till fredag. Kombinerad med den hårda vinden kan sikten därför vara dålig, säger meteorolog Soili Salmi.

Snön fortsätter sannolikt att falla ända till lördag förmiddag vid kusten. Enligt Salmi kan stormen bli som värst just i huvudstadsregionen.

– Österut kommer stormen inte att bli lika kraftig, säger Salmi.

För bilister som rör sig i huvudstadsregionen gäller det alltså att stiga upp i god tid på fredag. Under natten kan det ha fallit rikligt med snö. Sammanlagt under torsdag och fredag kan upp till fyrtio centimeter falla. Snöplogning och tungt snöfall kombinerat med dålig sikt bäddar för ett riktigt trafikkaos på fredag morgon.

– Det lönar sig att reservera extra tid för att ta sig fram till jobbet då, säger Salmi.

Det rikliga snöfallet beror på ett kraftigt lågtryck som rör sig mot södra Finlands kust. Med lågtrycket rör sig hårda vindar från östlig riktning, som på Finska viken stiger till stormstyrkor.

De hårda vindarna kan ställa till det för båttrafiken och även på fastlandet kan vinden orsaka skador och strömavbrott. Värst drabbas kusten och huvudstadsregionen, men stormen kan komma att synas även inåt landet.