LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Pappa betalar 300 euro för nioårings piratkopiering

Pappan till den nioårig flickan som misstänkts för piratkopiering betalar ersättning på 300 euro till upphovsrättsorganisationen TTVK.

Fallet med den9-åriga "piratflickan" i Helsingfors har slutat med förlikning. Den upphovsrättsliga organisationen TTVK meddelade på torsdagen att flickans pappa har lovat betala organisationen 300 euro i ersättning. Ursprungligen hade organisationen krävt pappan på 600 euro.

Polisen har samtidigt lagt ner förundersökningen i fallet, eftersom TTVK avstått från sina straffyrkanden. Fallet undersöktes som ett misstänkt brott mot upphovsrätten.

Datorn som stod i centrum för tvisten kan nu returneras till flickans familj. Det var till den som man hade laddat ner ett album av artisten Chisu från en fildelningssajt. Polisen beslagtog datorn under en husrannakan förra veckan.

Kriminalinspektör Markku Nisula sade på torsdagen att beslaget har hävts och att familjen kan avhämta datorn hos polisen.
Polisen hade inte ens hunnit inleda förhör i fallet.

Redan i höstas fick pappan ett kravbrev från TTVK. Då ville organisationen att pappan undertecknar ett tysthetslöfte. Organisationen hade skickat motsvarande kravbrev till närmare 30 finländare.
Pappan uppfattade kravbrevet som utpressning och vägrade betala. TTVK svarade genom att anmäla fallet till polisen.

Organisationen Electronic Frontier Finland (Effi), som värnar om medborgarnas elektroniska rättigheter, klagade förra veckan över polisens och tingsrättens agerande i fallet till justitiekanslern och riksdagens justitieombudsman. Klagomålet är enligt Effi fortfarande aktuellt och gäller tingsrättens rätt att ålägga teleooperatören Elisa att ge ut uppgifter om vem som använde ip-adressen som albumet hade laddats ner till.Parterna har nått en överenskommelse i fallet där en nioårig flicka anklagades för piratkopiering. Pappan har lovat att betala upphovsrättsorganisationen TTVK en ersättning på 300 euro.

Polisen har samtidigt lagt ner förundersökningen eftersom målsägaren dragit tillbaka sitt straffkrav.
En skiva av Chisu hade laddats ned illegalt på flickans dator.