Foto: Colourbox

Förbudet mot julkransar var en nyhetsanka

Tidigare i dag skrev Yle att det är förbjudet med julkransar på dörrarna i höghus på grund av brandfaran. Informationen kom från en övervakningschef på räddningsverket i Satakunta.

Räddningschefen hänvisade till räddningslagen, där det står att man inte får förvara föremål i utgångarna. Räddningslagen förnyades i fjol. Regeringens proposition är mera specifik. Där blir det klart att lagen inte gäller julprydnader för dörren.

– Det är klart att brandsäkerheten blir bättre om man förvarar få föremål i trappuppgången. Men inte kan vi heller förbjuda stearinljus inför julen i lägenheterna, säger brandinspektören Markku Ukkonen vid räddningsverket i Helsingfors.

Enligt honom har lagen tidigare tolkats på olika sätt. På vissa räddningsverk har man ansett att även julkransar i trapphus är olagliga. Enligt nuvarande lagstiftning medför varken dörrmattor eller anslagstavlor någon brandrisk.

Hbl har uppdaterat den här artikeln. Tidigare hänvisades till Yles felaktiga information om att julkransar är förbjudna.

Har du en julkrans på dörren?