EPA/OLIVER WEIKEN

Direktförhandlingar krav efter FN-ja

Priset för torsdagens väntade FN-ja till status som observatörsstat är att palestinierna måste vara beredda till återupptagna direktförhandlingar med arvfienden Israel.

Trots hoten från USA och Israel om att stoppa nödvändig finansiell hjälp till palestinierna så  godkändes beslutet med en klar majoritet, 138–9..

Ungefär en femtedel av medlemsländerna valde visserligen att inte rösta. Bland andra Tyskland och Storbritannien meddelade redan på förhand att de inte vill rösta om Palestinas status nu då fredsförhandlingarna mellan Palestina och Israel stampar på stället.

Palestinierna försökte i fjol att bli formell medlemsstat i FN. Det försöket saknade stöd i FN:s säkerhetsråd, där de fem permanenta medlemsländerna USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina har vetorätt.

Men för att bli observatörsstat räcker det med enkel majoritet i FN:s generalförsamling och dess 193 medlemsländer. Beslutet behöver inte backas upp av säkerhetsrådet.

Sent svenskt ja

Sverige, som var ett av 14 länder som röstade nej vid omröstningen om palestinskt medlemskap i FN-organet Unesco 2011, väntade in i det sista med att offentliggöra sitt ja. Det kom tidigare på torsdagen via utrikesminister Carl Bildts blogg.

"Det skall ses som ett tydligt stöd för en tvåstatslösning och för ansträngningarna att få i gång konkreta förhandlingar för en sådan", hette det.

Bildt säger till TT att det förekommit förhandlingar inom EU om största möjliga enighet men också i ett tidigare skede med palestinierna om resolutionens utformning.

Krav på förhandlingar ingår därför som en viktig del i den slutliga resolutionstexten.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin, säger till TT att det senkomna beskedet "visar att den svenska regeringen har varit djupt splittrad i frågan".

Israels fruktan

Israel har hela tiden varit starkt avvisande till president Mahmud Abbas initiativ.

- Detta kommer att göra skapandet av en palestinsk stat mer avlägset, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu timmarna före omröstningen.

Israel fruktar också att palestinierna med sin nya status kommer kunna utmana Israel på ett helt annat sätt på den internationella arenan, till exempel vid internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag.

Tusentals palestinier gick ut på gatorna i Västbankens större städer samt i Gaza stad för att visa sitt stöd för president Abbas FN-framstöt, rapporterade nyhetsbyråerna.

Tidningen Yediot Ahrhonot betecknade godkännandet som ett "svidande nederlag" för de senaste årens israeliska diplomatiska ansträngningar.

Israel har låtit förstå att man tänker inta en försiktig vänta och se-attityd, åtminstone till efter det israeliska valet i januari.