Foto: EPA/Fredrik Sandberg. Bilden är tagen i Storkyrkan i Stockholm 2010.

Svenska skolverket: Elever ska slippa Gud i kyrkan

Svenska skolelever ska få gå i julkyrka men det ska inte få förekomma några religiösa inslag under kyrkobesöket. Den vägledningen ger Skolverket inför advent. Nu rasar debatten om skola och religion. Igen.

Det var i söndagens Dagens Nyheter som Skolverkets generaldirektör Anna Ekström och undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo kom med sina rekommendationer till skolorna inför deras stundande kyrkobesök före jul. De hänvisar till skollagen och skriver bland annat att det visserligen är fritt fram för skolorna att gå i kyrka, men att bön, välsignelse eller trosbekännelse inte får förekomma i samband med besöken.

– Eleverna ska inte behöva utsättas för religiös påverkan i skolan. Det är därför inte tillåtet att ha en adventssamling i kyrkan om prästen förmedlar religiösa budskap, skriver Ekström och Aggebo.

De frågar sig också om det då över huvud taget är möjligt att ha en samling i kyrkan i advent, som ju är en religiös högtid. Svaret är ja, enligt dem.

– Det kan förstås uppfattas som motsägelsefullt – en religiös högtid utan religiösa inslag. Men med dagens lagstiftning så är det den enda lösningen för att kunna förena skolors vilja att samlas i kyrkan med lagstiftningens krav.

Enligt Ekström och Aggebo är det skolans rektor och inte prästen som ska diktera innehållet i en samling också i kyrkan.

– Om inte skolan och kyrkan kan komma överens så måste rektorn avstå från att ha samlingen i kyrkan.

Skolverkets debattartikel har väckt protester på flera håll. I en replik i DN kräver bland annat fem politiker från olika partier att lagen skrivs om ifall det inte är tillåtet  med religiösa inslag ens i kyrkan.

– Skolverket bör arbeta med de verkliga utmaningarna i den svenska skolan, att fler ska klara målen – inte jaga religiösa inslag i skolavslutningar, skriver de.

Och biskopen i Linköpings stift, Martin Modéus, frågar sig vad en adventssamling ska innehålla om man tar bort det kristna.

– Att kräva adventssamlingar utan religiösa inslag är ungefär som att kräva att de biblar som används i utbildningen ska rensas från religiöst innehåll och bara innehålla sådant som är traditionellt och högtidsskapande.