LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MAHMOUD KHALED

Egyptens politiska kris allt djupare

Egypten har kastats in i den svåraste politiska oron sedan Muhammad Mursi blev president. Mursi anklagas för att roffa åt sig makt men Muslimska brödraskapet avfärdar anklagelserna — den gamla regimens män tvingar fram draget.

 

Tårgas hängde på nytt över Tahrirtorget i Kairo när sporadiska våldsamheter mellan polis och demonstranter på onsdagen gick in i ännu en dag. Två av landets högsta domstolar stängde samtidigt i protest, som del i det växande bråket mellan Muslimska brödraskapets Mursi och delar av domstolsväsendet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ilskan utlöstes av ett kontroversiellt dekret som meddelades den 22 november. Beslutet låter den redan mäktige presidenten fatta beslut "som är slutgiltiga och som inte är föremål för överklagan".

Påtvingad strid

Många fruktar att Mursi söker total politisk dominans men Muslimska brödraskapet avfärdar anklagelserna. Brödraskapet beskriver en dragkamp mot Högsta författningsdomstolen som de anklagar för att bestå av rester från den gamla regimen. Domstolen upplöste i somras parlamentet där Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättviseparti (FJP) var den största kraften.

För att, i egenskap av folkvalda, styra Egypten utan att domstolen sätter käppar i hjulen måste Mursi, enligt brödraskapet, sätta sig bortom domstolens makt.

- Det här är en strid som vi inte själva har valt utan en strid som tvingats på oss, säger Islam Abd al-Rahman, aktiv i FJP:s utrikespolitiska gren, till TT.

Oenighet normalt

Men att krisen är domarnas fel ifrågasätts av oppositionella. Mursi rycker åt sig allt mer makt och att olika maktinstanser är oense är inte fel, anser liberale veteranpolitikern Wael Nawara.

- Det är normalt i en demokrati att man ser olika åsikter i olika delar av beslutsfattandet, säger han i telefon till TT.

Muslimska brödraskapet anser, enligt Nawara, felaktigt att demokrati bara handlar om vem som får mest röster. Men demokrati betyder mer än så, säger han, som att maktens instanser tillåts stå oberoende av varandra.

- Vad de talar om är inte demokrati, det är snarare majoritetens tyranni.

Måste komma vidare

Läget är uppskruvat men Egypten har inte råd med en utdragen konfrontation, anser Hamid Ali, professor i offentlig politik vid Amerikanska universitetet i Kairo. Författningsdomstolen sparkade igång en problematisk utveckling när den upplöste parlamentet, men nu måste alla komma överens om Egypten, med dess plågade ekonomi, ska komma på rätt väg, säger han i telefon till TT.

- Demokrati på tom mage betyder ingenting, och demokrati utan jobb betyder ingenting.