Bilbomber dödade över 50 i Damaskus

Två bilbomber som exploderade i en förort i östra Damaskus krävde på onsdagen över 50 människors liv. Ytterligare 120 människor skadades.

Bilarna exploderade i gryningen på ett torg i förorten Jaramana. Sprängdådet fick invånarna att fly i panik. Blodpölar och sönderslitna kroppsdelar syntes på gatorna. Sprängkraften fick väggar att rasa ner över parkerade bilar och förvandla dem till skrot.
- Vad vill de oss i Jaramana? Förorten samlar människor från hela Syrien och välkomnar alla, sade en invånare till AFP.

Jaramana har varit med om fyra sådana bombattacker på tre månader. De flesta som bor där är kristna och druser. Sekteristisk splittring är en av drivkrafterna i det väpnade upproret. I den sunnimuslimska majoriteten är många frustrerade över att Syrien i mer än 40 år har haft ett alawitdominerat styre.

Huvudstaden Damaskus, som varit en säkerhetsbastion under det 20 månader långa upproret, utsätts med stigande regelbundenhet för bombdåd. Det understryker den växande militära styrkan hos rebellerna, som förses med vapen från utlandet och tagit militär utrustning vid räder mot militärförläggningar.

Ett stridsflygplan sköts ned i provinsen Aleppo. Två piloter hoppade ut med fallskärmar. Enligt vittnen togs en av dem till fånga.