Foto:Colourbox

Republikaner med sikte på 2016

Barack Obamas andra mandatperiod har inte ens börjat, men ett 15-tal republikaner har redan siktet inställt på 2016 års kamp om Vita huset.

Bland dem finns Floridasenatorn Marco Rubio och förre vicepresidentkandidaten Paul Ryan.

Såren är fortfarande färska efter Mitt Romneys nederlag i presidentvalet i början av november, men vissa av hans partikollegor har höjt blicken. De skissar på politiska program, samlar in pengar och testar slogans. Tea Party-favoriten Marco Rubio höll ett första insamlingsevenemang i Iowa — den delstat som håller primärvalssäsongens allra första nomineringsmöte — redan i mitten av november.

Rekordtidig

- Vi vänder inte vår ekonomi genom att göra rika människor fattigare, utan genom att göra fattiga rikare, sade Rubio i ett tal som sannolikt var noga anpassat för Mellanvästerns medelklass.

Amerikansk-kubanske Rubio har inte bekräftat det själv, men politiska analytiker såg det som en rekordtidig start på 2016 års valrörelse. Att både Rubio och kongressmannen Paul Ryan i början av december ska presentera ekonomisk-politiska program anses bekräfta tesen.

Vid sidan av dem har Louisianas populäre guvernör Bobby Jindal fått stora rubriker de senaste veckorna. Jindal är nyvald ordförande i de republikanska guvernörernas förbund och har inte skrätt orden när kan kritiserat det egna "dumma partiet" och argumenterat för en mer intellektuell konservatism.

Optimism

Enligt New York Times överväger samtidigt den förre Floridaguvernören och presidentbrodern Jeb Bush allvarligt att ställa upp. Lägg därtill New Jerseys populäre guvernör Chris Christie, Texasguvernören Rick Perry och senatorn Rand Paul — som sägs ha ärvt sin far Rons libertarianska rörelse — samt ett antal tidigare kandidater, kongressledamöter och guvernörer som alla uppges vara sugna på Vita huset.

"Det som gör mig riktigt optimistisk är kalibern på och mängden av potentiella republikanska kandidater inför 2016," skrev Republikanernas ordförande Reince Priebus nyligen till Politico.