Lehtikuva

Arafats död fortfarande höljd i dunkel

I åtta år har det spekulerats om elakt spel kring Arafats död. När graven till slut öppnades gick provtagningen raskt. Men mystiken kring palestiniernas landsfader Yasser Arafats död kan komma att skingras först i vår.

Vanliga palestinier är dock redan övertygade om att han förgiftades och vem som låg bakom.
–Israel, Israel, ropar grönsaksförsäljaren Yassir på marknaden i Ramallah på Västbanken.
Tron att Israel mördade palestiniernas förste president Yasser Arafat är utbredd. Utanför stora moskén är två äldre herrar, Ibrahim och Salim, på väg in till bönestunden.

Bibliotekarien Ibrahim riktar samma anklagelse mot Israel men frågar sig.
–Vad händer sedan? Om vi får bevis för att Arafat mördades, vad ska vi ta oss till? Hur ska vi kunna ta de skyldiga till domstol? Vi är fortfarande ockuperade.

"Bomba, bomba"

Hatet mot ockupationsmakten tar sig alla former, såsom cd-försäljaren utanför moskén vars knastrande högtalare pumpar ut vad som uppenbarligen är en ungdomshit bland unga Ramallah-bor:
"Bomba, bomba, bomba Tel Aviv".

Vid Palestinska myndighetens högkvarter i stadens mera fashionabla kvarter var det lugnt på tisdagseftermiddagen, efter en morgon av medieuppbåd som inte setts på länge.

I åtta år har det spekulerats om elakt spel kring Arafats död.
Arafat avled i Paris 2004. Tidigare i år hittade schweiziska experter spår av det radioaktiva ämnet polonium i hans tillhörigheter.
Gravöppningen och provtagning i mausoleet mitt inne i Palestinska myndighetens administrativa centrum gick raskt. Kvarlevorna lämnade aldrig graven utan proverna togs på plats av en palestinsk rättsläkare. Processen skyddades från insyn av stora blåa byggpresenningar.

"Dags för rättvisa"

Proverna delas upp bland experter från Frankrike, Schweiz, Ryssland och Palestinska myndigheten. Tanken är att de ska analysera proverna oberoende av varandra. Resultatet kan komma att ta flera månader.
Eftersom kvarlevorna inte flyttades förseglades graven utan ceremonier.

–Det är dags för rättvisa, sade Mustafa Barghuti, läkare och framträdande politiker på Västbanken, senare till nyhetsbyrån TT.
Hans uttalande visade hur utbredd mordteorin är bland palestinierna oavsett bildning, ålder eller social ställning.

–Som läkare kan jag säga att hans symptom stämmer med förgiftning. Vi litar på de franska läkarna. Det finns massor av indicier och sist men inte minst: Israel har haft som specialitet att mörda våra ledare.

Barghuti sticker inte under stol med att han ser ett samband mellan den rättsmedicinska undersökningen och palestiniernas president Mahmud Abbas försök att höja Palestinska myndighetens FN-status i New York på torsdag.
–Om vi får höjd status kan vi begära åtal mot de skyldiga vid domstolen i Haag, sade han.

 

Höljd i dunkel

Det heter "Höljd i dunkel" och inte "Höljd i frågetecken", som det tidigare stod i rubriken.