LEHTIKUVA / Timo Hartikainen

Marja-Sisko Aalto ger ut "Mord i domkapitlet"

Notarien Marja-Sisko Aalto vid Kuopio stift överraskar än en gång. Hon ska nämligen komma ut med sin första deckarroman som går under arbetsnamnet Murha tuomiokapitulissa, mord i domkapitlet.

–I våras var det några nyhetsrubriker som fick mig att diskutera vad som vore den mest osannolika platsen för ett mord. Domkapitlet föll sig naturligt. Det föll sig också naturligt att ta med det i arbetstiteln, eftersom jag ville betona platsen för mordet.

Aalto har en mycket finländsk förebild i deckarvärlden.
– När det frågas brukar jag svara Mika Waltari och hans böcker om kommissarie Palmu.

Aaltos deckare utspelar sig i huvudsak i Kuopio, men gör några avstickare till bland annat Viborg. Huvudpersonerna i romanen är polisduon Savolainen och Heiskanen, den ena kvinna, den andre man.

Aalto säger sig undvika onödigt våld. I stället kryddar hon romanen med humor och dialog. Hon talar om en mjukisversion av en deckare.
– Det är inte meningen att blodet ska stänka, säger hon.
Boken ska ges ut av förlaget Icasos i Kuopio. Den ska komma ut på hösten nästa år.

"Allt står bra till"

Marja-Sisko hade tidigare förnamnet Olli och är den första prästen inom den finländska kyrkan som genomgått en könskorrigering. Hon var också den första prästen som öppet förklarade sig vara transsexuell. Hon berättade om könskorrigeringen för cirka fyra år sedan.
Aalto är 58 år gammal och föddes i Villmanstrand. Efter 24 år som kyrkoherde i Imatra evangelisk-lutherska församling meddelade hon 2010 att hon avgår.

Som orsak angav hon det bristande förtroende som hon fått av församlingen efter könskorrigeringen.
–På det personliga planet står det bra till numera. Jag har trivts i Kuopio, sade Aalto.

I september 2010 utsågs Aalto efter omröstning till notarie vid domkapitlet i Kuopio stift.
Kvinnosaksförbundet Unionen utsåg år 2009 Marja-Sisko Aalto till "Vuoden Lyyti".