STR / LEHTIKUVA / Roni Lehti

Haglund: Moraliska grunder för operation i Somalia

Att skicka finländska soldater till handelsfartyg för att övervaka matleveranser till Somalia skulle i första hand vara en humanitär operation, säger försvarsminister Carl Haglund (SFP).

Haglund besökte Åbo som marinens gäst på måndagen.

–Vissa har misstänkt att det bara handlar om att visa upp den finska flaggan. I Somalia finns mycket hungersnöd så det finns moraliska grunder för operationen, säger Haglund.

Det torde klarna inom kort om planen blir av eller inte. Marinen har förberett sig på att skicka två grupper på cirka tio soldater var för att delta i operationen nästa år. Båda gruppernas uppdrag skulle vara i cirka två och en halv månader.

Det finns också mer långtgående planer på att marinen ska delta i krishanteringsuppdrag.
–De nordiska länderna har övervägt att eventuellt delta i en sjöoperation i Libanon. Det skulle ske efter 2015 då det nuvarande fredsbevarande uppdraget tagit slut för Finlands del.

Enligt Haglund kunde det bli aktuellt att exempelvis skicka minfartyget Uusimaa för att delta i Unifils sjöoperation. Operationen planeras som ett nordiskt samarbete så att varje land i tur och ordning skickar ett fartyg för att delta i operationen för tre–fyra månader åt gången.

Marinen beredd på krishantering

Minister Haglund diskuterade olika krishanteringsmöjligheter med marinens kommendör Veli-Jukka Pennala.
–Det är bra att man nu också upptäckt att marinen finns, vi är redo att delta i krishantering. Det är utmärkt övning – också då det handlar om internationellt samarbete, säger konteramiral Pennala.

Både ministern och amiralen är nöjda med marinens fartyg. Nya har införskaffats och gamla har rustats upp, så nya investeringar behövs inte under det här decenniet.

–På 2020-talet står vi igen inför stora investeringar då materielen måste förnyas. Beredningen måste inledas under nästa regeringsperiod för införskaffningarna av nya fartyg är en tioårig process.

Under presskonferensen på minfartyget Uusimaa berättade Haglund också att frågan om värnplikt för Jehovas vittnen ännu är öppen. En utredningsman har utrett frågan sedan i höst och arbetet pågår över årsskiftet.