EPA/KHALED ELFIQI

Egyptens president träffar domare

Egyptens president Mohammad Mursi sökte på måndagen en lösning på den politiska krisen tillsammans med domare från författningsdomstolen. Krisen uppstod då Mursi utökade presidentmakten med ett dekret förra veckan.

Justitieminister Ahmed Mekky trodde att Mursi skulle gå med på domstolens förslag att begränsa de nya maktbefogenheterna.
Presidentens talesman sade däremot att Mursi är mycket optimistisk till att egyptierna ska övervinna den politiska krisen.

Utökandet av presidentmakten ledde till våldsamma protester som påminde om revolutionen i fjol, som störtade president Hosni Mubarak och ledde till uppkomsten av Mursis islamistiska rörelse.

Demonstranter på Tahrirtorget i Kairo sade på måndagen att de inte är nöjda förrän Mursi drar tillbaka sitt dekret.
–Det lönar sig inte att ändra dekretet, sade 26-årige Tarek Ahmed, som övernatta på tahrirtorget.
–Det måste skrotas.

En person har dödats och omkring 370 har skadats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter sedan Mursi utfärdade dekretet i torsdags. De nya maktbefogenheterna ger Mursi överhöghet över domarkåren.


Ny diktator

Mursis politiska motståndare har anklagat honom för att uppträda som en diktator och även västländerna har uttryckt oro för den politiska krisen.

Mellanösternforskaren Susanne Dahlgren vid Helsingfors universitet säger till FNB att det kan komma något gott av Mursis egenmäktiga handlande.

–Man måste komma vidare från nuvarande dödläge.

Parlamentsval kan inte hållas förrän författningsrådet är klart med sitt arbete. Mursi har gett rådet immunitet men kräver också att grundlagen ska vara klar i februari.

Enligt Dahlgren riskerar den liberala oppositionen under Mohamed ElBaradei att förlora mycket av sitt inflytande om den avvisar presidentens erbjudan om att förhandla om den nya författningen.

Egyptens förvaltningsdomstol ska behandla flera besvär mot Mursis dekret nästa vecka.

Militären däremot håller låg profil. Militären har legat lågt sedan Mursi avskedade ledande generaler i augusti. En av de avskedade var fältmarskalk Hussein Tantawi. Han ledde militärrådet som styrde i mer än ett år under övergången efter Mubarak.