Foto: Lehtikuva/AFP/Lluis Gene. Kataloniens regionpresident Artur Mas som leder partiet CiU.

Enkät ger ja för självständighet i Katalonien

Vallokalsenkäterna förutspår seger för de katalanska självständighetsivrarna – men frågan är om segern är tillräckligt stor.

Den första prognosen i katalanska TV3 visar att borgerliga CiU, som drivit frågan om självständighet, har gått tillbaka från 62 till mellan 54 och 57 mandat. För att få egen majoritet krävs 68 mandat.

Men i stället rycker vänsterradikala självständighetsivraren ERC fram stort, enligt prognosen. Enligt tidningen El País kan ERC få upp till 23 mandat och möjligtvis bli näststörsta parti.

Förespråkarna för mer oberoende skulle därmed få tillräckligt samlat stöd i ryggen för att gå vidare med sina krav, men för CiU-ledaren Artur Mas, som stuckit ut hakan som regional president, tycks valet ändå ha blivit en motgång genom att hans parti backar.

Prognosen förutspår att socialisterna PSC gör ett sämre val än 2010 medan konservativa PPC ligger kvar på ungefär samma nivå.

CiU har lovat ordna en folkomröstning om självständighet om partiet vinner valet. Artur Mas fattade beslut om det förtida valet i höst då Spaniens regering hade sagt nej till katalanernas krav på större bestämmanderätt angående sin egen ekonomi.

Många katalaner är i likhet med presidenten missnöjda eftersom de upplever att de tvingas betala för de områden i Spanien där det går sämre.