THL: Finländarnas kostvanor allt ohälsosammare

Intaget av mättade fetter har ökat, vilket syns i finländarnas högre kolesterolvärden.

Den positiva utveckling av finländarnas kostvanor som fortsatt under några decennier har åtminstone i fråga om fett- och saltintaget börjat gå i en sämre riktning, visar undersökningen Finriski 2012 som gjorts av Institutet för hälsa och välfärd (THL)

Sex procent av finländarna använder smör på brödet, medan motsvarande siffra år 2007 var tre procent. I hemmen har användningen av smör i matlagningen ökat från 11 till 15 procent. Intaget av lättmargarin, med högst 40 procent fett, har minskat från 39 till 24 procent. Användningen av smör-växtoljeblandningar har nästan fördubblats.

Tidigare undersökningar visar att kolesterolhalten i finländarnas blod minskat mellan 1982 och 2007. De senaste fem åren visar på en uppgång inom samtliga undersökningsområden, både bland män och kvinnor.

Finländarnas saltintag som tidigare minskat har också nu fått ett litet uppsving, vilket har bidragit till att finländarnas diastoliska blodtryck är högre än tidigare.

Utvecklingen av befolkningens övervikt har jämnat ut sig, men nivån är fortfarande hög.