Foto: AFP / Lehtikuva

Nytt förslag till EU-budget lagt

EU-toppmötet hotas av ett misslyckande sedan ett nytt förslag till långtidsbudget lagts fram. EU-toppmötets ordförande Herman Van Rompuy lade fram ett nytt förslag till långsiktiga budgetramar för de 28 EU-ledarna vid midnatt.

EU-toppmötets ordförande Herman Van Rompuy lade fram ett nytt förslag till långsiktiga budgetramar för de 28 EU-ledarna vid midnatt. Då hade han under hela torsdagen haft enskilda samtal med samtliga.

- Förslaget jag lägger på bordet är en återhållsam budget. Att göra mer med mindre kräver politiska val. Det är smärtsamt även om nedskärningarna är jämnt fördelade, sade Van Rompuy i sitt inledningstal vid förhandlingsbordet.

Den franske presidenten Francois Hollande har krävt mer resurser till jordbruksstödet, men förklarade vid en presskonferens att han ännu inte var nöjd. Han bedömde att toppmötet sannolikt inte skulle lyckas nå en överenskommelse.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel var pessimistisk och tvivlade på att en överenskommelse kommeratt nås.

- Vi är ännu inte där vi borde vara, konstaterade Merkel när hon anlände till mötet.

- Jag har redan sagt att det inte är så dramatiskt om det här bara skulle bli den första etappen. Positionerna är fortsatt långt från varandra och om vi behöver en andra etapp så tar vi oss tid till det.

Van Rompuy varnade för att toppmötet kan bli långt och komplicerat, men tröstade EU-ledarna med att de bara behöver förhandla om långtidsbudgeten en gång vart sjunde år.