Foto: Benjamin Suomela. Lumias kamera Pure View tar rätt skarpa bilder av stillastående objekt i mörkret. Vid samtal filtrerar den bättre bort oljud från omgivningen än sin föregångare.

Recension: Storleken har betydelse

Förhandsbeställningarna på Nokias nya telefon Lumia 920 har rullat in. Under onsdagen uppgav försäljarna att de inte har tillräckligt med telefoner i sitt lager. Hbl har testat den nya Lumia som börjar säljas i Finland på torsdag.

Första gången jag greppar Lumia 920 känns den lite hal, det är nästan så den slinker ur handflatan. För en person som är van med mindre smarttelefoner känns det ovant att navigera och skriva med båda tummarna på den 4,5 tum stora skärmen. Det är inte enbart i handen som luren känns stor. Att passa in den i träningsklädernas fickor avsedda för musikspelare och smarttelefoner går inte så bra: Lumia 920 får helt enkelt inte plats. Men precis som med andra nyheter är det bara att gilla läget – telefonerna blir allt större.

Inför lanseringen har Lumia på gott och ont fått mest uppmärksamhet för kameran som går under namnet Pure View. Ni kanske minns de två pinsamma fadäserna i marknadsföringen. I en video skymtade en systemkamera när det egentligen borde ha varit Lumia som filmade. Och vissa bilder tagna nattetid var det heller inte Lumia som knäppte. Egentligen behövde inte Nokia fuska med marknadsföringen, för Pure View tar några av de bästa mobilbilder jag hittills sett, även nattetid. Dessutom fungerar stabilisatorn i videokameran utmärkt.

Startsida som lever

Bakgrund
Nokia hoppas på  Lumia 920
  • Nokias nyaste modell Lumia 920 börjar säljas i Finland på torsdag.
  • Använder operativsystemet Windows Phone 8 och har ett minne på 32 gigabyte.
  • Skärmen är 4,5 tum med 768 x 1280 pixlar.
  • Telefonen mäter 130,3 x 70,8 x 10,7 millimeter och väger 185 gram.
  • Kameran har 8,7 megapixlar, dubbla LED-blixtar, optisk bildstabilisator och vitbalans.
  • Videon spelar in i 1920 x 1080 pixlar (1080p).

Uppdateringen till den nyaste versionen av operativsystemet Windows Phone 8 bjuder inte på några betydande förändringar. För en Iphone- och Samsung-användare känns de så kallade levande panelerna på startstidan lika fräscha som i den första Lumia som kom ut på marknaden. En fördel i WP8 är att det går att ändra storlek på panelerna. På så sätt kan du möblera om på startsidan och varva små paneler med stora.

De nya stadsguiderna som Nokia bjuder på är spännande. När jag panorerar med kameran dyker restauranger, hotell, butiker, sevärdheter och transportmöjligheter upp. Några små språkmissar upptäcker jag. Närmaste metrostation heter ”u-bahn” och de flesta hållplatsernas namn är på finska, bara några är på svenska.

Tyvärr känns utbudet av appar i Windows Phone Store lika otillfredsställande som under lanseringen av den första Lumian. Jag saknar bland annat Instagram, Spotify och ­Tunein. Visserligen ska Instagram lanseras för Windows Phone, men vem orkar vänta?

Att det dessutom är onödigt svårt att synkronisera sitt Itunes-bibliotek med telefonen är ytterligare ett minus. Precis som i den första versionen av Lumia finns här ett gediget bibliotek med musik som strömmas gratis. Nu kan jag placera färdiga låtlistor på startsidan, vilket känns behändigt. Dock hade jag gärna velat komponera mina egna låtlistor.

En pikant nyhet som följer med Lumia är den trådlösa laddningsplattan. Telefonen laddas när den vilar på plattan. Så länge den trådlösa laddningen kräver direktkontakt är det här inget revolutionerande. Men kanske framtida modeller erbjuder trådlös laddning som fungerar på några meters håll?