Kulturfondens praktikanter i Europa utsedda

Svenska kulturfonden har utsett nya praktikanter till Finlands kulturinstitut i Europa för år 2013. Sjuttiofem personer sökte de sju platserna i Köpenhamn, London, Paris, Tokyo, St Petersburg, Rom och Estland.

Kulturfondens informatör Håkan Näsman säger att praktikplatserna i London och Köpenhamn var de populäraste.

– Vi förväntade oss lite fler ansökningar, det är rätt unikt med en så lång praktik i utlandet. Men i dag är det allt vanligare att obligatorisk utlandspraktik finns inbakad i olika studieprogram och man söker sig till utlandet den vägen.

Praktikanterna arbetar bland annat med att sprida synlighet för finländsk och finlandssvensk kultur i utlandet.

Malin Lindholm från Barösund fick praktikplatsen på Finlands institut i London, Paulina Nickström från Helsingfors i Köpenhamn, Johannes Jauhiainen från Helsingfors i Paris och Sandra Westerbladh från Borgå i Tokyo.

Katrina Fröberg från Sjundeå fick platsen på Nordiska ministerrådet i St Petersburg, Caroline Mård från Jakobstad på Skandinaviska föreningens konstnärshus i Rom och Geir Byrkjeland från Vasa på Aibolands museum i Estland.

Kulturfonden söker också en praktikant för ett nytt samarbete med Sametinget. I december lediganslås en praktikantplats vid Sametinget i samarbete med Thule-institutet vid Uleåborgs universitet för år 2013.