Jan Mosander. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Mosanders manus sjönk med Concordia

När den finlandssvenska journalisten Jan Mosander gjorde entré på Sveriges Radio på 1980-talet fick han lovord från äldre damer för sin tydliga svenska. Nu är han aktuell med en ny bok om sitt äventyrliga liv där han hamnat än hemma hos nazitysklands ledare, än på den sjunkande lyxkryssaren Costa Concordia.

Under direktsända presskonferenser i Sverige har en karakteristisk finlandssvensk röst stuckit ut ur mängden. Den tillhör journalisten Jan Mosander, uppvuxen i Finland och i dag en av Sveriges mest kända journalister. Hans dialekt är trots de många åren i Sverige utpräglat finlandssvensk.

–Då jag jobbade på Sveriges Radio hörde många äldre damer med dålig hörsel av sig och berömde min tydliga svenska, minns Mosander med ett skratt.

Mosander är nu i Finland för att berätta om sin nya bok "Bland spioner, kommunister och vapenhandlare". Boken skulle ha varit färdig redan i våras, men en stor del av manuset sjönk med den italienska lyxkryssaren Costa Concordia, där Mosander och hans hustru Ingalill befann sig när fartyget förliste i januari. När livbåten firades ner och plötsligt fastnade, tippade över och höll på att kasta av honom och Ingalill i det kalla vattnet blixtrade Estonia-scenariot förbi i hans huvud.

–Jag hade följt med de hopplösa utredningarna kring Estonia-olyckan och träffat många anhöriga. Allt det här gjorde sig påmint i den stunden.

Läs en längre intervju med Jan Mosander i tisdagens Hbl!