Katainen vill se Finland som föregångare inom grön gruvindustri

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) vill att Finland blir ett föregångsland i fråga om grön gruvindustri. Enligt honom kunde det bli en konkurrensfördel.

–Att utveckla miljöteknologi för till exempel gruvor kan i och för sig bli en tillväxtbransch, sade Katainen på en presskonferens på fredagen.
Han framhöll att Talvivaarautsläppet har gett staten lärdomar, främst i fråga om de tillstånd som ska beviljas och om övervakningen. Han kom med en lång rad löften.
–Om det finns bolag inom branschen som inte kan uppfylla tillståndsvillkoren ska deras tillstånd dras in.
Han framhöll också att man i den fortsatta handläggningen också måste ta itu med eventuella försummelser som myndigheterna gjort sig skyldiga till. Om det förekommer brister i ansvarsbestämmelser, tillståndsvillkor och processer ska de rättas till.
–Om resurserna inte räcker till för att rätta till saker på bästa sätt eller om resurserna sätts in på fel ställen ska även det åtgärdas, lovade statsministern.

En ljuspunkt

Regeringens nye näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) hoppades i likhet med Katainen att "den ledsamma, sorgliga och motbjudande händelsen" vid Talvivaara inte kastar sin skugga över hela gruvindustrin.
–Gruvdriften är ett område inom nationens näringsverksamhet där det finns flera ljuspunkter och som kan bereda finländarna arbete.
Han lovade att Arbets- och näringsministeriet ställer upp allt det stöd som miljömyndigheterna och andra myndigheter behöver.
Katainen sade att situationen vid Talvivaara nu har stabiliserats och att olyckan inte längre förvärras. Hans uttalande kritiserades dock genast av rörelsen Stop Talvivaara.
–Statsminister Katainen inser inte situationens allvar, framhöll rörelsen i ett pressmeddelande.
–Det här är inte rätt tidpunkt att måla upp en framtid som föregångsland inom grön gruvindustri.

Rättshjälp utlovas

Enligt miljöminister Ville Niinistö (Gröna) ska erfarenheterna från Talvivaara beaktas i den nya miljöskyddslag som på fredagen gick på remiss.
Den blivande lagen ska skärpa miljöbestämmelserna för gruvbranschen. Företagen ska betala för miljöskyddet vilket antas spara resurser för övervakningsmyndigheterna.
Tidigare på fredagen hade riksdagens miljöutskott uppmanat regeringen att skärpa både miljölagstiftningen och gruvlagstiftningen.
Niinistö framhöll åter att Justitieministeriet ställer upp med rättsjälp för dem som lidit skada av utsläppen från Talvivaara. Dessutom får Kajanalands NTM-central större resurser för resten av detta år med anledning av Talvivaarafrågan. Statsbudgeten för nästa år kompletteras med ett extraanslag på en miljon euro för övervakningen av gruvindustrin.