AFP / LEHTIKUVA / HRVOJE POLAN Kroatiska ex-generalerna Ante Gotovina (H) och Mladen Markac (V)

Glädje och ilska över friad general

FN:s krigsförbrytartribunal i Haag friar den kroatiske generalen Ante Gotovina, som tidigare dömts till 24 års fängelse för krigsbrott i kriget på Balkan i början av 90-talet.

Det var hösten 1995 som general Gotovina ledde den ökända kroatiska blixtattacken Operation Storm mot den serbbefolkade regionen Krajina. På bara fyra dagar krossade kroaterna allt motstånd, och uppskattningsvis 150 000 serber tvingades fly.

Den tidigare domen såg attacken som en "kriminell" strategi med syfte att rensa ut serber. En oenig överklagandekammare säger nu att inga krigsbrott begicks, eftersom det inte gick att visa att attacken inte var riktad mot legitima militära mål. Även general Mladen Markac, tidigare polischef, friades.

Betraktas som hjältar
När tribunalens beslut kom hade tusentals kroater samlats på ett torg i huvudstaden Zagreb, där tillkännagivandet visades live på en stor tv-skärm. När det lästes upp utbröt glädjeyra. Den kroatiska pressen talade om att "rättvisan nu har segrat".

– Äntligen kan vi säga till våra barn att vi inte är krigsförbrytare – vi stred för rättvisa, vår kamp var rättfärdig och befogad, sade krigsveteranen Djuro Vec enligt nyhetsbyrån AP.

– Våra generaler är hjältar eftersom de riskerade sina liv för att rädda vårt land och befria folket, sade den 26-åriga studenten Andjela Anic till AFP.
Gotovina vinkade och gjorde segertecken till väntande fotografer när han och Markac senare lämnade området där han suttit fången sedan 2005. De två flögs därefter till Kroatien i ett regeringsplan.

"River upp gamla sår"
I Serbien, där Operation Storm ses som ett tydligt exempel på krigsbrott riktat mot serber, togs den friande domen emot betydligt kyligare. Ledande politiker talade om att förtroendet för krigsförbrytartribunalen nu ligger nära noll. President Tomislav Nikolic ser den friande domen som ett politiskt beslut.

– Domslutet kommer inte bidra till stabiliseringen av situationen i regionen och kommer öppna upp gamla sår, sade Nikolic enligt Reuters.

Den långdragna rättsprocessen mot de två kroatiska generalerna har pågått i Haag sedan 2008, och har haft en mycket hög profil. Faktumet att överklagandekammaren nu kör över den första instansen i ett så pass viktigt mål är ovanligt, säger Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Stockholms universitet. Han kallar domslutet för ett styrkebesked.

– Det krävs mod att fria helt och hållet i det läget. Det visar att överklagandeinstansen är beredd att ta tag i brister, säger han till TT.