Bondeprotest lockade köpsugna till Narinken

Uppslutningen var mycket stor när det i dag vankades rågbröd, kött och potatis till producentpriser på Narinkens torg i Helsingfors. Bondeorganisationerna ville sätta ljuset på att för lite av matens slutpris hamnar hos den som gör mest, bonden

– Det är råvarornas pris som måste upp. Det är redan en hög nivå på priserna i butiken. Fördelningen är alltför snedvriden här, säger Stefan Thölix som är fullmäktigeordförande för SLC (Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund).

Över en timme innan försäljningen satte i gång fanns redan köer.

Det stora intresset förklaras av att rågbrödet kostade 10 cent per påse, nötsteken 3,11 euro per kilo och hönsägg kunde köpas för 1,06 euro kilot.

Följaktligen växte köerna och slingrade sig över torget ända ner till Mannerheimvägen.

Uppskattningsvis räknades besökarna närmare de tusen så de som hamnade sist riskerade bli utan inköp. En av de första i kön var Raija Meyer från Vanda. Hon håller med arrangörerna om att bönderna inte får tillräckligt betalt.

– S- och K-butikerna tar de största vinsterna och det är så många trappsteg däremellan, säger hon.

Producenten får behålla drygt fyra procent av rågbrödets pris i butikshyllan enligt siffror från de båda arrangerande förbunden SLC och MTK (Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto).

Motsvarande andel för nötsteken eller bitstek av gris är omkring en femtedel, alltså cirka 20 procent.

Hönsägg är visserligen den produkt som ger störst andel tillbaka till bonden, drygt 28 procent av slutpriset, men SLC:s informatör Mia Wikström tycker ändå det är lågt.

– Industri och handel gör ju ett jobb med många produkter, men för ägg som i stort sett är färdigförpackat tar handeln en ganska stor del bara för att lasta in dem i sina hyllor, säger hon.

Kampanjen arrangeras av SLC och MTK, och pågick samtidigt också i Karleby, Villmanstrand, Tavastehus, Tammerfors och en handfull ytterligare orter.

Informationskampanjer om priserna har gjorts tidigare men det här är första gången som det samtidigt sker försäljning av det här slaget.

Läs en längre artikel i papperstidningen imorgon.