Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Signaler av hopp för Lumia i USA

När Lumia 920 nu släpps på allt fler marknader väntar analytikerna med spänning på att se vilka smarttelefoner konsumenterna köper i julklapp.

– Under de kommande två månaderna får man åtminstone en väldigt viktig indikation på hur det kommer att gå. På sikt behöver Nokia ett bredare produktutbud då livscyklerna för mobiltelefonerna blir kortare och kortare, säger analytikern Lars Söderfjell på Ålandsbanken.

Enligt honom ser vi nu tecken på att det kan gå bättre för Nokia. När Lumia 920 släpptes på den amerikanska marknaden i fredags kom det in rapporter om att konsumenterna köade för att få köpa luren.

Best Buy, som är en av de stora mobilförsäljarna i USA, marknadsför också Lumia högst uppe på sin webbsida. Och när luren i söndags kunde förhandsbeställas på Amazon i Kina blev det rusning. På trettio minuter var alla Lumiatelefoner slutsålda, rapporterade sajten WM Poweruser.

– Jag var själv i London i helgen och såg att Lumia hade en mycket mera framträdande plats i marknadsföringen än för ett år sedan, vilket är turligt för Nokia.

Enligt Lars Söderfjell är de enda intressanta nyheterna på smarttelefonmarknaden just nu telefoner från Nokia och HTC, bägge med operativsystemet Windows Phone 8.

– Iphone 5 var inte riktigt den nyhet man förväntade sig. Samma gäller telefoner med operativsystemet Android.

– Det blir spännande att på dagsbasis följa med hur det går, för man kan inte dra alla slutsatser nu.

Alla analytiker är inte fullt lika positiva. I en analys skriver T. Michael Walkley, analytiker på Canaccord Genuity, att försäljningen av Lumia väntas bli svag, rapporterar sajten BGR.