Det är oklart om professorn i kvinnovetenskap vid Åbo Akademi, Harriet Silius, kommer att få någon efterträdare när hon pensioneras inom de närmaste åren. Foto: Hbl-arkiv.

Kvinnovetenskap i knipa när ÅA sparar

Åbo Akademis sparåtgärder drabbar ämnen där lediga tjänster uppstår, eftersom de kanske inte tillsätts på nytt. Socialvetenskapliga institutionen med bland annat kvinnovetenskap råkar illa ut om planen följs. I längden är det fråga om vilka ämnen som kan studeras på svenska.

Den tillfälliga lösningen på Åbo Akademis (ÅA) ekonomiska läge är att skära ned fem procent över hela linjen. I praktiken införs anställningsstopp, vilket gör att vissa ämnen drabbas hårt proportionellt sett.

För några dagar sedan rapporterade svenska Yle att kvinnovetenskapens enda professor går i pension senast 2016. Att problemet inte är löst bekräftas av socialvetenskapliga institutionens viceprefekt Susan Sundback.

– Det är oklart med flera av professurerna. Vi är två professorer i sociologi, så när jag snart går i pension blir det samma fråga, säger hon.

Andra frågor måste lösas före det. Kvinnovetenskapen har förutom professuren en tjänst som forskardoktor och en doktorandtjänst. Båda blir lediga vid årsskiftet. Att enligt förslaget avstå från att återbesätta dem skulle vara ohållbart enligt Sundback.

– Det går inte, utan nog blir det någon typ av kompensation. Man vill ju inte lägga ner ämnet utan vidare, säger hon.

Kunskapen efterfrågas

Malin Gustavsson är jämställdhetskonsult och driver firman Ekvalita. Hon har själv studerat kvinnovetenskap vid akademin och säger att det vore en förlust om kunskapen om jämställdhet blir mindre tillgänglig på svenska i Finland.

– Det finns ett stort intresse men inte tillräckligt många som jobbar på fältet. Jag efterlyser inte nödvändigtvis fler konsulter men det behövs människor i olika yrken som också har den kunskapen. Enligt lagen ska arbetsplatser med över 30 anställda ha en jämställdhetsplan. Alla ska de inte behöva ta in en jämställdhetskonsult, säger hon.

Hon nämner att regeringen i jämställdhetsprogrammet för nuvarande mandatperiod vill att alla grundskolor skall omfattas av jämställdhetslagen.

– I så fall har vi över 500 skolor i Svenskfinland med behov av kunskap om hur man jobbar med jämställdhet, säger Gustavsson.