Bankernas åtstramning syns på bostadsmarknaden

Bankerna har skärpt kreditgivningen. Det visar en enkät som gjorts bland medlemmar i Finlands fastighetsförmedlares förbund. Marginalerna har stigit och bankerna förutsätter att den egna bostaden säljs innan man köper en ny.

De som byter bostad har också blivit försiktigare och tar det säkra för det osäkra genom att först sälja sin bostad innan de köper en ny. Också försäljningstiderna sägs ha blivit längre. Vd:n för fastighetsförmedlarförbundet, Jaana Anttila-Kangas tror att den långvariga ekonomiska krisen påverkar beslut om köp. Just nu  följer man extra noga med utvecklingen i både  den egna och den allmänna ekonomin.

Över hälften av fastighetsförmedlarna tror att bostadsaffärerna minskar, en tredjedel tror att det inte sker någon förändring  och 17 procent tror att antalet affärer ökar.

Nästan hälften tror att bostadspriserna sjunker. Jaana Anttila-Kangas tror inte på några förändringar i priserna eftersom det inte syns några tecken  på att arbetslösheten skulle öka märkbart.

– Ifall det skulle uppstå en situation där många blir tvungna att sälja sin bostad så kan det hända att man säljer till ett lägre pris. Men sådana tecken syns inte nu. På en allmän nivå ser man på många orter att priset på stora bostäder och villor är så höga att de måste komma ner, eller åtminstone inte stiga, säger Anttila-Kangas.

Enligt Anttila-Kangas finns det många tolkningar, det finns de som tror på en prishöjning men endel säger närmast att priserna sjunker eller hålls på samma nivå.