Niclas Laurent, John Lindqvist, Emilia Winqvist och Arthur Tollet har koll på att tänderna ska borstas både morgon och kväll. Foto: Niklas Meltio

Tonåringar borstar sina tänder för sällan

Munhygienisterna är oroliga för tonåringarnas tänder. Saft, läsk, söta mellanmål och oregelbundna måltider är de största bovarna. Och bara varannan högstadieelev bors­tar tänderna två gånger per dag.

Bara varannan elev i årskurs åtta och nio borstar tänderna enligt rekommendationerna, fler än en gång per dag. Pojkarna är något sämre på munhygien: var tionde uppger att de borstar minst en gång i veckan, men inte dagligen.

En undersökning bland munhygienister visar att de är oroliga för särskilt 13–15-åringarnas munhygien. Åtta av tio munhygienister tycker att munhygienen hos barn i 13–15-årsåldern har försämrats de senaste åren. Också munhygienen hos lågstadiebarn och barn under skolåldern anses ha försämrats.

Förutom att borstningen försummas är sockret ett gemensamt problem för samtliga åldersklasser: saft, läsk och söta mellanmål kombineras med oregelbundna matvanor.

Hannu Hausen, specialistläkare vid Tandläkarförbundet, säger att tandhälsan som förbättrades ordentligt fram till början av 90-talet sedan dess har stått stilla.

– Jag är ganska säker på att man kunde få mycket till stånd om folk bara borstade tänderna bättre, säger han.

Med bättre menar han oftare. Rekommendationen är borstning morgon och kväll och det gör bara hälften av barnen.

14 kilogram godis per år

Godiskonsumtionen har hållits på rätt jämna 14 kilogram per person de senaste åren. Hausen påpekar att kilona inte fördelar sig jämnt, både spädbarn och pensionärer räknas med i statistiken. En del äter alltså betydligt mer än 14 kilogram.

– Jag önskar att folk åt riktig mat och inte så mycket mellan måltiderna. Småätandet är det värsta, säger Hausen.

Om man äter regelbundet, 4–6 måltider per dag är syraattackerna på tänderna också bara så många. Vill man äta något sött är det bättre att göra det i kombination med måltiden, för att minska på antalet syraattacker. Allt småätande och -drickande mellan måltiderna fräter på tänderna. Hausen varnar särskilt för saft och juice.

– Det har pratats mycket om läsk men sockrade safter och fruktjuice utsätter tänderna lika mycket för syraattacker. Man borde äta frukterna som sådana i stället.

Också näringsmässigt är vår sockerkonsumtion i dag för hög.

– Högst tio procent av energiintaget borde få komma från socker. Särskilt för småbarn överskrids den mängden rätt ordentligt, de får socker i både yoghurt, saft och frukostflingor. Törstdrickan borde absolut vara vatten.

Hausen är ändå glad att godisautomaterna i skolorna håller på att försvinna.

– Men jag drömmer ännu om helt godis- och läskfria skolor.

Usch vad äckligt!

När Hbl frågar några högstadieelever i Mattliden i Esbo om deras munhygien verkar de ha bra koll. Emilia Winqvist, John Lindqvist, Arthur Tollet och Niclas Laurent vet att rekommendationen är morgon och kväll och säger att de alla följer den.

– Det låter ju äckligt att inte alla borstar varje dag, säger Laurent.

Godis äter de ibland, och visst blir det läsk också. Men flera av de unga utövar någon idrott och då är det viktigt med ordentliga mellanmål mellan skolan och träningarna. Godis räcker inte. Läskautomaten på högstadiet försvann för några år sedan.

– Det finns en på gymnasiet men dit får vi inte gå, säger de.

– En del har läsk med sig och dricker det varje dag, säger Tollet.

– Men energidrickor får man inte alls dricka i skolan, säger Winqvist.

Just de här Mattlidenungdomarna, alla 14 eller 15 år, säger att de bors­tat både morgon och kväll ända sedan de fick mjölktänder. Och det är småbarnsåldern som är viktig för de kommande tandborstningsvanorna.

– Tandhälsa lär man sig redan i tidig barndom, det är speciellt viktigt att fästa uppmärksamhet vid småbarns munhälsovård, säger Hannu Hausen.