Foto: Handout/Talvivaara

Skyddsdammen vid Talvivaaragruvan färdig

Tätningsarbetet i Talvivaara fortsätter under dagen. Regeringen ordnar en presskonferens om situationen i Talvivaara i dag klockan 16.

Gruvbolaget Talvivaara tänker höja skyddsvallen med ytterligare ett par meter. Den yttersta skyddsvallen vid Talvivaaragruvan blev färdig under natten. Det är fråga om en fördämning som ger mera rum för avloppsvattnet. Även beväringar anlitades för att fylla säckar med sand.

Bolagets kommunikationschef Olli-Pekka Nissinen säger att höjningen av skyddsvallen ska slutföras under denna vecka. Meningen är att skyddsvallen blir en permanent säkerhetsvall kring bassängerna.

–Viktigast är att det inte längre kommer ut vatten i naturen, trots att fällningsbassängen fortfarande läcker. Allt vatten hålls inom gruvområdet, säger Nissinen.

Reparationen av bassängen med avloppsvatten föreföll i fredags ha lyckats men bassängen började åter läcka, bland annat på grund av att tätningsmaterialet hade rört på sig.

Läckaget täpps fortsättningsvis med bentonitmassa och stenmjöl.

Gruvbolaget håller fortfarande på att neutralisera vattendragen i omgivningarna genom att hälla kalk i åarna Lumijoki och Salmisenpuro.

Talvivaara-läckan diskuteras i dag på Ständerhuset i Helsingfors. Statsrådet ordnar i eftermiddag en presskonferens där man bland annat behandlar miljökonsekvenserna av läckaget.