Foto: AFP / Lehtikuva

Pahor vann första rundan i Slovenien

Den tidigare premiärministern Borut Pahor vann första omgången i det slovenska presidentvalet. Han kommer att möta sittande presidenten Danilo Türk i en andra omgång den 2 december.

Presidentposten i Slovenien är till stor del ceremoniell, men Türk har blivit en nagel i ögat på premiärminister Janez Jansa, som försökt genomdriva reformer och åtstramningsåtgärder i den krisdrabbade nationen.

Slovenien kämpar i kölvattnet av en av de allvarligaste konjunkturnedgångarna bland euroländerna. Problem inom banksektorn och en rekordhög arbetslöshet gör att många fruktar att Slovenien ska bli nästa i raden av länder som tvingas be om nödlån från EU.

Jansas regering tillträdde i februari, sedan regeringen under Borut Pahor kollapsat. Sedan dess har han infört en rad åtstramningsåtgärder, med syfte att stabilisera statsfinanserna och reformera bland annat landets pensionssystem. Åtgärderna har inte varit populära och flera fackförbund planerar massprotester mot nedskärningarna den 17 november.

Türk har varit en av Jansas hårdaste kritiker och har anklagat regeringen för att överdramatisera den ekonomiska situationen.