Nr 6: "Kärlek är något man alltid behöver"

Luciakandidat Elin Håkans från Korsholm brinner för sitt kall: att jobba med människor. Håkans är också något av en körveteran. Hon sjunger både i Pedavoces och Evangelicum.

Vad anser du om årets insamlingsmål, äldre som är ofrivilligt ensamma?

– Jag tycker det är bra. Äldre ska känna att de också har rätt att finnas till. Yngre människor borde bry sig om och ta hand om dem. Saknas en nära anhörig som tar hand om dem är det viktigt att det finns andra människor som är villiga till det.

Hur skulle du beskriva ditt musikintresse?

– Jag har alltid tyckt om att sjunga. I kör har jag sjungit ända sedan jag var barn. Nu sjunger jag i ungdomskören Evangelicum och i studentkören Pedavoces. När jag var mindre spelade jag fiol och piano. Jag lyssnar också mycket på pop- och en del dansbandsmusik.

Vilken aktivitet skulle du göra obligatorisk på ett äldreboende?

– Träffar där de äldre får umgås och spela spel. Kortspel brukar de gilla.

Om du fick planera en dagismåltid, vad skulle barnen få äta?

– Potatismos, köttbullar och glass till efterrätt.

Kan du nämna en vändpunkt i ditt liv?

– Sedan jag gick i femte klass har jag vetat att jag vill jobba med något kreativt. När jag studerade vid beklädnadslinjen på yrkesskolan i Jakobstad insåg jag att det här är mitt område. Jag vill sy.

Kandidat 6
Elin Håkans
  • Ålder: 20.
  • Familj: Mamma, pappa, storasyster, storebror, lillasyster och katterna Amalia och Siiri.
  • Hemort: Korsholm.
  • Gör: Studerar till textillärare andra året på Pedagogiska fakulteten i Vasa.
  • Musikintresse: Sjunger i två körer.
  • Anmäld av: Min moster.
  • Dold talang: Jag blir väldigt sällan irriterad, har rätt lång stubin.

Vilket är ditt favoritord?

– Kärlek. Det är något man alltid behöver.

Vilka sajter besöker du ofta?

– Facebook och ibland kompisars bloggar. E-posten kontrollerar jag också.

Vad hoppas du ha uppnått i livet om tio år?

– Att jag fått ett yrke jag trivs med, att jag skaffat familj och har ett hem att bo i.

Kan en pojke vara lucia?

– Ja. Lucia behöver inte vara en flicka bara för att hon var det i legenden. Jag har sett en liten pojke vara lucia och tycker mig ha hört om ett fall där en pojke ställt upp i ett luciaval.

Vad borde staten satsa på för att finländarna ska må bättre?

– Skapa platser där unga och äldre får träffas. Där kunde de spela spel, biljard eller varför inte åka och bowla tillsammans. För mig är det också viktigt att lokaltrafiken utvecklas. I Vasa fungerar den inte så bra och antalet bussturer är för få.

Vilka värderingar har dina föräldrar gett dig?

– De har alltid sagt att vi barn ska vara framåt, prata och se till att vi är vänner med folk. Det tycker jag själv att jag lyckats med. Till exempel klarar jag av att jobba med personer fast jag inte är bästa vän med dem.

Vad skulle du skriva en insändare om i morgondagens Hbl?

– Mobbning. Den finns i skolan, och speciellt i dag sker den på internet. Jag skulle också skriva om lucia, lyfta fram historien om henne och berätta varför hon är så viktig.

Är Finland ett rasistiskt land?

– Det tycker jag inte. I Vasa finns många invandrare och de är mycket accepterade. De får vara där. Om de håller sig till Finlands lagar är de helt okej.

Om du fick i uppgift att åtgärda ett mobbningsfall i en högstadieskola, hur skulle du gå tillväga?

– Som lärare skulle jag försöka ingripa och fråga personen eller gruppen varför de mobbar. Det är viktigt att tala med båda parter. Som elev skulle jag själv ingripa om jag känner personen bra. Är det en bekant skulle jag berätta för en lärare om mobbningen och orsakerna till den.

Vilket är ditt finaste luciaminne?

– Det var när jag själv var lucia första året i yrkesskolan. Jag kommer ihåg hur det var att stå där framför alla studerande och all personal. Jag minns också när vi lussade på ålderdomshemmet. Jag kände glädje när jag såg hur mycket de äldre uppskattade att lucia sjöng för dem.