Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Dystert för kunden vid konkurs

Flera flygbolag har gått i konkurs i år. Air Finland, ungerska Malév och spanska Spanair är bara några av dem. Det kan vara svårt för resenären att få tillbaka pengarna när det går illa för flygbolaget.

Kunder som handlar flygbiljetter med kreditkort sitter ganska säkert om SAS går i konkurs. Då måste nämligen kreditkortsbolaget betala tillbaka priset på biljetten.

– Vid paketresor där till exempel flyg och hotell ingår är det resebyråns skyldighet att antingen ersätta resan, ordna med ny tidtabell eller med ny destination, säger Satu Toepfer, överinspektör på Konsumentverket.

Värre är det om kunden köpt reguljärflyg med kontanter eller bankkort från en resebyrå eller direkt från flygbolaget.

– Då gäller det att kontakta flygbolagets konkursbo. Oftast är prognoserna dystra. Går ett flygbolag i konkurs har det mera skulder än tillgångar och resenären är inte den fordringsägare som har högst prioritet. Snarare går pengarna först till de anställdas löner och till skattemyndigheterna.

Konsumentverket för ingen statistik på hur ofta kunderna får tillbaka sina pengar från flygbolagens konkursbon.

Reseförsäkring ingen garanti

Konsumenter med reseförsäkring kan heller inte pusta ut.

– Jag har hittills inte stött på ett enda finskt försäkringsbolag med försäkringar som täcker konkurs hos flygbolaget, säger avdelningschefen Riitta Haapasaari på Försäkrings- och finansrådgivningen.

Bland resebyråerna som enbart verkar på nätet är det däremot vanligare med försäkringar som täcker konkurser hos flygbolag. Men då är det utländska försäkringsbolag som anlitas. Resebyrån Supersaver använder det utländska försäkringsbolaget Solid.

– De som köpt en försäkring har varit väldigt lyckosamma för de har fått tillbaka pengarna vid en konkurs. Men andelen som köper de här försäkringarna är väldigt liten. Även om försäkringen utgör en väldigt liten summa om du köper en dyr resa, är det få som satsar på konkursskyddet, säger Asaad Iskalachi, landschef för Supersaver.

Supersaver hör till moderföretaget European Travel Interactive. Dit hör också resebyråerna Seat24, Travelstart, Travelpartner och Budjet. Samtliga erbjuder konkursskydd.

På Ebookers, en annan resebyrå på nätet, säger produktchefen Pauliina Pölönen att skydd mot konkurs blir allt mer aktuellt.

– För fem år sedan var det inte så många flygbolag som gick i konkurs. Vi ligger just nu i förhandlingar med ett försäkringsbolag om att börja sälja skydd mot att ett flygbolag går i konkurs.

Riitta Haapasaari höjer ändå ett varningens finger för utländska försäkringsbolag. De följer inte nödvändigtvis lagen i Finland, utan reglerna i landet där de är registrerade.