Foto: Benjamin Suomela. Anu Nummiaho vill vara ute i god tid med julens postförsändelser. Hon betjänas av Anna-Kaisa Kuussalo.

"Vi klarar julrusningen på posten"

Fjorton postkontor har stängts sedan 2011, ändå ska alla julkort och -paket hinna fram i tid. Vi skickar allt färre julkort, men beställer i stället mer och mer av julklapparna från nätbutiker. De flesta vaknar upp bara dagar före julafton.

Någon julrusning, eller rusning över huvud taget, är det inte fråga om då Hbl på fars dags-söndagen tittar in på postens huvudkontor vid Elielplatsen. Men Anna-Kaisa Kuussalo, som jobbar med kundbetjäning här, säger att postens årliga julrusch helt klart kommit i gång.

– Vi har märkt av en tydlig ökning i antalet kunder. Förra veckan var helt galet hektisk. Folk köper redan postens julfrimärken och andra julprodukter.

Stora förändringar i branschen

Sedan i fjol har fjorton postkontor lagts ner, fem av dem i huvudstadsregionen. Men å andra sidan har posten utvecklat sitt samarbete och bland annat ingått avtal med både S- och K-kedjorna samt R-kioskerna. I många S- och K-butiker och i vissa köpcentrum finns det, eller planeras det, postautomater med vilka man kan skicka sina paket.

– Samarbetet med R-kioskerna går ut på att man nu då man näthandlar kan välja att ha paketet skickat till den närmaste R-kiosken i stället för postkontoret. Man kan också välja att ha paketet sänt till ett annat postkontor, till exempel ett som i stället för hemadressen ligger nära stugan eller jobbet, säger Itellas nätverksdirektör Anna Lehtonen.

Förändringar
Kort viker för paket
  • År 2011 skickades runt 40 miljoner julkort, vilket är en klar minskning jämfört med tidigare år då runt 50 miljoner julkort trillade in genom brevinkastet.
  • Julhälsningarna i kortformat har gett vika för elektroniska versioner, som till exempel textmeddelanden eller elektroniska kort.
  • Däremot skickas beställs och skickas allt fler paket. Många handlar sina julklappar online eller skickar dem till mottagaren.
  • Det här sysselsätter posten som får fullt upp med att hinna leverera allt i tid, då många väntar till sista sekund.
  • Undvik köerna på postkontoren genom att besöka dem dagstid, den värsta ruschen är mellan 16-18.
  • Posten uppmanar alla att skicka sina julkort och julklappar senast den 13.12.

Det här är ett steg i ledet att bättre motsvara kundernas önskemål i nuläget. Framför allt önskas flexiblare öppettider, som söndagsöppet.

Julklappar beställs hem

Nätshoppingsboomen, som Lehtonen kallar det, blev större än posten förberett sig på 2011.

– Det blev en stor press de sista veckorna innan julafton.

För att alla paket skulle nå fram i tid gjordes hemleveranser. Precis som julgubben kom postiljonen fram till dörren med paketet. Det här är man i år förberedd på att ta till vid behov. Postens julrusning kulminerar de sista veckorna innan julafton. Att det i år finns färre postkontor kommer enligt Lehtonen inte att påverka.

– Visst kan det betyda fler kunder på de närliggande kontoren, men det här har vi beaktat bland annat med extra personal.

Mera information om julprodukter och tidtabeller hittar du på postens julsidor.