Foto: Benjamin Suomela. Då man möter någon med mustasch på gatan utbyter man ibland en igenkännande nickning och det blir ett slags kontakt, säger Jonas Tana, som med sin mustasch samlar in pengar till förmån för arbetet kring prostatacancer.

"Det bor en mustasch i varje man"

Mustaschprydda män samlar den här månaden in donationer till arbete kring prostata cancer. Jonas Tana deltar med laget Cycling for libraries, men hittills har de inte fått ihop mycket.

Bibliotekarien Jonas Tana deltar i år för andra gången i movember. Han samlar in pengar för arbete kring prostata cancer i laget Cycling for libraries. På basen av de mustaschprydda ansikten som syns i gatubilden verkar movember ha blivit populärare. Enligt  Tana verkar det ändå fortfarande vara en majoritet som gör det endast för skojs skull.

– Överraskande många verkar inte ens veta att det är en välgörenhetsgrej. Många ser det bara som en ursäkt att skaffa mustasch. Det bor en mustasch i varje man, innerst inne vill alla män ha mustasch.

Hittills har Cycling for libraries-teamets inslamling inte gett imponerande summor. Några bidrag som droppade in i går lyfte potten till anspråkslösa tio euro.

– Men det är ändå mer än förra gången, då fick jag ihop typ två euro.

Mustaschmånad
Movember och Mo bros
  • Movember-rörelsen startade år 2003 i Australien och har därefter spridit sig globalt.
  • I dag finns rörelsen i allt från Singapore till Sydafrika och Kanada.
  • Mo bro kallas de män som deltar i movember-kampanjen.
  • Mo sista är en kvinna som stöder movember-kampanjen.
  • De donerade pengarna går till arbete kring prostata cancer, både inom Finland och till en global fond som stöder bland annat prostata cancerforskning.
  • Idén är också att mustascherna ska väcka diskussion allmänt om frågor som berör manlig hälsa.
  • Laget Cycling for libraries, består förutom Jonas Tanas av Tuomas Lipponen, Ate Silvo, Urpo Nylander och Mikko Helander.
  • webbsidan sidan finns mer info om movember. Där ser du också vilka lag som samlat in mest pengar och kan själv donera en summa.

Rakningsfri tio dagar

Att det inte rullat in stora summor beror på flera orsaker. Många har upplevt donationssystemet som krångligt. De görs via movember-webbsidan och det kan vara knepigt att hitta rätt lag och rätt person.

– Förra året donerade min mamma till exempel av misstag till den allmänna insamlingen, i stället för mig.

Jonas Tanas överläpp dekoreras av en mustasch av modell fiskpinne. Förebilderna är bland annat skådespelaren Tom Selleck och Keke Rosberg på 80-talet.

Att ha ett lag gör movember extraroligt.

– Man stöder varandra, jämför erfarenheter och utväxt och kan snacka tips och trix för att få det att växa bättre.