Foto: Pekka Moliis/ Lehtkuvai

Talvivaara läcker igen mot norr

Läckaget från avloppsbassängen i Talviaara fortsätter. Bolaget byggde på en ny skyddsvall som ska bli klar under söndagen.

Enligt Talvivaaras kommunikationschef Olli-Pekka Nissinen ska den fjärde reservbassängen bli färdig under dagen. Tjugo beväringar hjälpte under natten till med att stoppa läckaget.

Det är meningen att skyddsvallen ska hindra mera vatten att rinna ut från gruvområdet.

–Vi har hundra män med 40 grävmaskiner på jobb, sade Talvivaaras kommunikationschef Nissinen på lördagskvällen.

Redan tidigare meddelades att hjälp fås från Sverige. En transporthelikopter anlände i dag, lördag från Sverige.

På lördagen läckte 4000 kubik i timmen ur bassängen. Dessutom tappades vatten från avloppsbassängen i riktning mot Vuoksens vattendrag i en takt på 3000–5000 kubikmeter i timmen.

Om läckagen inte stoppas är den läckande sektionen i avloppsbassängen snart tom.

–Om läget fortsätter som nu är sektionen tom på avloppsvatten före söndagskvällen, säger miljögeologen Ilkka Haataja, som besökte gruvan på lördagen.

Alla tillgängliga anställda på Talvivaara har varit på jobb. Nissinen sade att bolaget dessutom bett försvarsmakten om handräckning. Det behovs fler personer som fyller säckar med sand.

–Både antalet mannar och tidtabellen är än så länge öppna. Vi måste dessutom beakta arbetarskyddet, sade han.

Under dagen hjälpte två helikoptrar, en av dem inhyrd från Sverige, till med reparationsarbetet. Försvarsmaktens helikoptrar användes inte längre.

Inrikesministeriet och räddningsverket står i full beredskap på grund av läckaget, meddelade inrikesminister Päivi Räsänen (KD).

Räsänen sade att ministeriet noggrant följer med läget och ger all behövlig handräckning till dem som ansvarar för verksamheten.