Foto: Lehtikuva/Janne Nousiainen

Orsaken till vattentornsraset fortfarande oklar

Det är fortfarande ett mysterium varför Kangasharju vattentorn i Jyväskylä rasade i helgen.

Olycksutredningscentralen undersöker fortfarande fallet. Utredningsledaren Kai Valonen tror att undersökningarna på olycksplatsen blir klara senast i början av nästa vecka.

–Nästa vecka vet vi förhoppningsvis mer. Så snart orsaken till raset klarnar fattas det vid behov beslut om andra vattentorn.

Bland annat i Idensalmi och Borgå finns liknande vattentorn. De är ungefär lika stora som det kollapsade tornet och rymmer 2000 kubikmeter vatten.

Dessutom finns det mindre vattentorn som är byggda på i stort sett samma sätt, det vill säga att både själva torndelen och vattenbehållaren består av betongelement.

Sådana mindre vattentorn finns enligt de efterforskningar som gjorts hittills i Håkansböle i Vanda, Kausala i Itis, Ekenäs i Raseborg, Lammi och Nurmijävi, som har tre torn. I Korso i Vanda består vattentornet av fyra torn. I Tusby har ett torn av typen veterligen redan rivits.

I Äetsä, Kuhmois och i Sandkulla i Vanda finns vattentorn som är byggda helt i betongelement, men har en annan form än det rasade tornet.

Valonen framhåller att raset inte nödvändigtvis har något att göra med att tornet var byggt av betongelement.