Foto: Str / Lehtikuva

Miljöminister Niinistö: Sök ersättningar för miljöskador

Miljöminister Ville Niinistö (Gröna) uppmuntrar folk som lidit skada på grund av gruvbolaget Talvivaaras utsläpp att begära kompensation av bolaget.

–Använd alla möjliga juridiska medel när ni ansöker om kompensation. Om bolaget hade följt de ursprungliga tillståndsvillkoren skulle de här problemen aldrig ha uppstått, sade Niinistö då han på torsdagen besökte gruvområdet.

Vid gruvan mötte Niinistö tiotals av invånarna i omgivningen och miljöaktivister från Kajaland och Savolax. Han beskrev situationen som allvarlig.

Miljöministern berättade att han tillsätter en utomstående arbetsgrupp för att reda ut miljöproblemen i Talvivaara.

Räddningsverket och Försvarsmakten kan vid behov anlitas för att täppa till läckaget i avfallsbassängen och bygga fördämningar. Niinistö sade att han på torsdagen lämnade in en anhållan om handräckning.

Gruvbolaget tillät på torsdagen medierna att titta på de avloppsvatten som rinner söderut. Bolaget har tidigare nekat medierna tillträde till platsen med hänvisning till säkerhetsskäl. Niinistö hade på torsdagsmorgonen kritiserat mörkläggningen för medierna.

Läckan lokaliserades på onsdagen. Enligt bolaget tar det flera dagar att täta läckan och bygga fördämningar.

Talvivaara lämnade på torsdagen in sin begäran om att återuppta driften vid metallverket till Kajanalands NTM-central. Beslut fattas tidigast på fredag.