Foto: AFP / Lehtikuva

Förödelse efter skalv i Guatemala

Raserade hus, människor och bilar begravda av stenblock och blockerade vägar. Jordskalvet som drabbade Guatemala i onsdags var det värsta på årtionden och tog minst 48 människors liv.

Värst drabbades trakten kring San Marcos vid gränsen till Mexiko, där ett 30-tal hus jämnades med marken. En hel familj med tio personer dödades när stenblock och jord från en kulle täckte deras hus. I ett sandbrott i närheten grävde hjälparbetare med bara händerna i jakt på överlevande.

- Vi känner oss maktlösa framför all denna sand, vi kan inte gräva ut dem snabbt nog, sade socialarbetaren Alfonso till AFP.

Efter onsdagens skalv, som hade magnituden 7,4 och skapade oro så långt bort som i Mexico City, har flera efterskalv känts i området. Runt 16 000 människor ska ha drabbats, enligt Guatemalas president Otto Pérez Molina. Många fick ta skydd utomhus insvepta i filtar, eller ta sig till San Marcos sjukhus som var den enda byggnaden med elförsörjning.

- Det är mycket ledsamt att möta människor här som väntar på att hitta sina familjer som fortfarande ligger begravda, sade Pérez Molina enligt BBC när han besökte staden.