Jukka Vihriälä utanför tingsrätten i dag. Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Vihriälä: Jäv i tavelaffärer kom som överraskning

Penningautomatföreningen RAY:s före detta styrelseordförande bestrider i rätten att han begärt badresor till Estland av Nuorisosäätiö.

Jukka Vihriälä (C) säger att initiativet till den första resan kom från stiftelsens dåvarande ombud Jorma Heikkinen. De övriga resorna var en fortsättning på den första.
Heikkinen har tidigare sagt att Vihriälä bett om att få åka till Tallinn och gå på spa. Vihriälä anser att badinrättningen på sätt och vis är ett missförstånd.

– Jag minns att jag sagt att jag gärna bor på ett hotell med en badanläggning och möjligheter att motionera. Det vill säga en normal simhall och bastu, sade Vihriälä i Helsingfors tingsrätt idag.

De gamla kompisarna Vihriälä och Heikkinen är åtalade i Nuorisosäätiö-fallets mutförgrening som också sträcker sig till RAY. Båda bestrider åtalen.

Enligt rätten mutade Heikkinen Vihriälä genom att bjuda på Estlandsresor och köpa valtavlor. Vihriälä åtalas även för brott mot tjänsteplikten. Han sålde valtavlor även till andra organisationer som samtidigt ansökte om bidrag från RAY. Vihriälä jävade inte sig själv när ansökningar från dem behandlandes.

"Tavlorna behövs inte nu"

Vihriälä medger att tavelaffärerna skett och att det var fråga om valunderstöd. Det föll honom inte in att en riksdagsledamots affärer kunde orsaka problem med jäv. Han jävade sig bara när RAY:s styrelse behandlade bidragsansökningar från organisationer där han hade en förtroendeposition.

Statsåklagare Jarmo Hirvonen frågade om Vihriälä inte kom att tänka på hur passande det är för RAY:s styrelseordförande att begära understöd av organisationerna.

– Nej. Man kan vara efterklok, men det kom jag inte att tänka på i det läget.

Nuorisosäätiö var den största valtavelköparen, de övriga organisationerna köpte bara enstaka tavlor. Enligt Vihriälä var stiftelsen heller inte en tavelköpsautomat. En gång hade Heikkinen sagt att nu behövs inga tavlor.

Den andra statsåklagaren Juha-Mikko Hämäläinen å sin sida frågade Vihriälä om hans position i RAY underlättade tavelaffärerna med Nuorisosäätiö.

– Det är omöjligt för mig att säga.

Rättsbehandlingen fortsätter ända till nästa vecka. Åklagaren yrkar på ett över två och ett halvt år långt fängelsestraff för Vihriälä.