Foto: Colorubox

Rika med kapital kan undvika kommunalskatt

De hundra rikaste klarar sig i regel undan kommunalskatter. Orsaken är att kapitalinkomster inte genererar kommunalskatt.

Hbl:s skattegranskning visar att bara en procent av de hundra rikaste sammanlagda inkomster gick till kommunal skatt i fjol. Året innan var procenttalet 1,4.

Om man ökar urvalet till de tusen rikaste i Nyland stiger kommunalskatteprocenten till 4,9 för i fjol. Året innan var den genomsnittliga kommunalskatteprocenten för den gruppen i Nyland 5,4.

För vanliga skattebetalare ligger kommunalskatteprocenten på omkring 15 procent i genomsnitt, upplyser biträdande direktör Reijo Vuorento (SDP) på Kommunförbundet.

Personer med låga inkomster kommer upp till en kommunalskatteprocent på omkring sex procent efter alla avdrag.

– Om vi tänker oss en person som äger flera hyreslägenheter i Helsingfors och bara har hyresintäkter så klarar den personen sig utan att betala någon kommunalskatt, säger Reijo Vuorento.

Hyresintäkter beskattas som kapitalinkomst och för det räckte det med en platt skatt på 28 procent i fjol.

– Ändå kan det tänkas att den här personen nog utnyttjar dagvården och skolundervisningen och nöter på gatorna med sin bil.

Men gör det utan att betala skatt till sin hemkommun.

Moraliskt dilemma

– Vi har försökt få till stånd en diskussion med staten om att det inte är rättvist, säger Reijo Vuorento på Kommunförbundet.

Han ser ett moraliskt dilemma i att folk med enbart kapitalinkomster inte behöver betala kommunalskatt.

Kommunerna får sin del av samfundsskatten som företagen betalar på sin vinst men för Vuorento är det inte ett argument mot att kommunerna borde få vara med och dela på kapitalskatten.

Hittills har Kommunförbundet inte fått gehör för sina synpunkter.

– Man vill nog inte diskutera saken, säger Reijo Vuorento.

I förteckningen över de hundra som har de högsta inkomsterna i Finland finns åtta personer som helt slapp betala kommunalskatt i  fjol.

På listan över de tusen rikaste i Nyland finns 91 personer som har noll euro i kommunalskatt. År 2010 var deras antal 78.

Rikare blir allt rikare

För de hundra rikaste var inkomstutvecklingen klart bättre än för vanliga löntagare. Gruppen med de största inkomsterna kunde räkna med en inkomstökning på 34 procent under år 2011.

Året innan var ökningen lika stor.