Foto: Karl Vilhjàlmsson. Klicka på bilden för att titta på bildspelet!

”En modern lucia ska förespråka tolerans”

I år heter kandidat nummer ett Stella Björkman. Som liten brukade hon tvinga ner föräldrarna i soffan och uppträdde sedan med något storslaget sångnummer. Numera spelar Stella konsertkantele och drömmer om att bli operasångare.

Vad anser du om årets insamlingsmål, ofrivilligt ensamma äldre?

– Det var samma insamlingsmål i fjol och jag tycker att det är bra att pengarna går till ensamma äldre. Problemet får dubbel uppmärksamhet.

Hur skulle du beskriva ditt musikintresse?

– När jag var fem såg jag Nötknäpparen och det var då jag upptäckte harpan. Eftersom jag inte kunde få undervisning i harpa valde jag att börja spela kantele. Klassisk sång är mitt huvudintresse och jag kommer att söka in till olika musikhögskolor.

Vilken aktivitet skulle du vilja göra obligatorisk på ett äldreboende?

– En gemensam matstund. Man äter inte bara för att få näring, utan också för att det är en social handling.

Om du fick planera en dagismåltid, vad skulle barnen få äta?

– De skulle få mycket grönsaker och frukter. Alla barn äter inte frukt och grönsaker hemma, och för dem är nyttig dagismat extra viktig. Maten ska vara färggrann och se aptitlig ut. Den får absolut inte vara beige.

Kan du nämna en vändpunkt i ditt liv?

– Min första sånglektion var en vändpunkt i mitt liv. Jag insåg att sång är roligt och spännande och jag fick lust att utforska min egen röst.

KANDIDAT 1
Stella Björkman
  • Ålder: 20 år.
  • Familj: Mamma, pappa och hunden Storm.
  • Hemort: Helsingfors.
  • Gör: Ansöker om studieplats på musikhögskola.
  • Musikintresse: Sjunger klassisk sång och spelar kantele.
  • Anmäld av: Mamma och en f.d. musikskolelärare.
  • Dold talang: Jag har bott i Danmark som liten och kan därför tala danska.

Vilket är ditt favoritord?

– Solig. Ordet får mig att tänka på vackra saker, på familjen och på mina vänner. Soligt är bra också i vädersammanhang, så länge jag har hatt och solkräm med mig

Vilka sajter besöker du ofta?

– Jag kollar min e-post ganska ofta, men i övrigt hänger jag inte på nätet. Jag träffas hellre ansikte mot ansikte.

Vad hoppas du ha uppnått i livet om tio år?

– Jag hoppas att jag har kommit in på en musikhögskola. Att göra Figaros bröllop är min dröm. Jag skulle spela Barbarina eller Susanna. Om jag kommer in på en skola och får en bra utbildning är det möjligt att drömmen blir sann.

Kan en pojke vara lucia?

– Pojkar borde få delta i luciatåget som stjärngossar, men lucia är en flicka enligt traditionen. Visserligen skulle det vara spännande att se väljarnas reaktion på en manlig luciakandidat.

Vad borde staten satsa på för att finländarna ska må bättre?

– På sjukvård. Jag tycker att vaccin är viktigt. Vaccinering mot livmoderhalscancer ska vara gratis för alla flickor.

Vilka värderingar har dina föräldrar gett dig?

– Jag har lärt mig att uppskatta familjen. Familjen består inte alltid av bara släktingar. För mig är vänner lika viktiga som syskon.

Vad skulle du skriva en insändare om i morgondagens Hbl?

– Jag skulle skriva om årets luciainsamling. Jag hoppas läsarna deltar i kampanjen, men jag skulle också föreslå andra sätt att hjälpa. Man kan gå och hälsa på någon som är ensam, eller bjuda ut på en kopp kaffe.

Är Finland ett rasistiskt land?

– Vi lyfter ofta fram olikhet som något negativt, så ja, man kan säga att det finns rasism i Finland. Jag tycker att det värsta man kan göra är att tiga. En gång konfronterade jag en man som ropade glåpord efter mig för att jag talar svenska. Det visade sig att hans svenskspråkiga pappa hade varit frånvarande under hans uppväxt.

Om du fick i uppgift att åtgärda ett mobbningsfall i en högstadieskola, hur skulle du gå tillväga?

– Jag skulle lyssna på alla inblandade och kontakta deras föräldrar. I högstadiet är man nästan vuxen, men högstadietiden är svår och ungdomarna behöver stöd från vuxna.

Vilket är ditt finaste luciaminne?

– Vi var två tjejer som båda var äldst i min förskoleklass. Enligt traditionen ska det äldsta barnet vara lucia så vi fick dela på den rollen. Vi turades om och det gick utmärkt!

Här kan du höra Stella Björkman sjunga en julsång

De andra kandidaternas sånger hittar du här.