Foto: Colourbox

Barnskyddsanmälningarna har ökat

Antalet barnskyddsanmälningar har stigit i år. FNB intervjuade barnskyddsmyndigheterna i nio städer, och nästan alla sade att anmälningarna på deras ort ökat sedan i fjol.

Anmälningarna har blivit fler i bland annat Helsingfors, Jyväskylä och Seinäjoki. I Esbo är de i år tio procent fler än motsvarande tid i fjol.

De flesta anmälningarna görs av polisen.

På många orter har man uppmuntrat personer som arbetar med barn att vara mer öppna med sin oro. En del kommuner har instruerat personalen inom dagvården och rådgivningen om när de ska göra en anmälan.

I till exempel Villmanstrand och Åbo gör rådgivningsbyråerna rätt så få anmälningar. I Tammerfors har man diskuterat med representanter för dagvården.

– Jag vet inte om tröskeln att anmäla är högre än vanligt för personal som har en nära relation till en familj och daglig kontakt med den, säger direktören för sociala tjänster i Tammerfors, Maija Päivänen.

Den senaste tidens familjemord och mordet på den 8-åriga Helsingforsflickan kan ha gjort folk känsligare att anmäla misstänkta brott mot barnskyddet, men det är inget som går att läsa i statistiken.