LEHTIKUVA / Markku Seppänen

Forststyrelsen fick nog av tjuvfisket av röding

–Många vet vem tjuvfiskarna är men ingen avslöjar dem. Om vi sedan får veta om något fiffel brukar det vara så sent att vi garanterat inte kan gripa dem.

Så här beskriver Forststyrelsens vildmarksplanerare Markku Seppänen den eviga ringleken kring rödingsvattnen i norra Lappland.

–En del sjöar har tömts helt med nät i värsta fall mer än tio gånger efter att man fått rödingstammen i sjön att växa genom utplanteringar. Problemet är särskilt stort i Utsjoki, säger Seppänen.

–Den här verksamheten är så dyr att vi därför lägger ner den. Vi har beslutat att vissa sjöar förbises och vi planterar tills vidare inte ut fjällröding i dem.

Forststyrelsen har vårdat rödingsvattnen i norra Lappland med utplanteringar i mer än 20 år. Tusentals fjällrödingar har fångats från sjöar där det funnits för mycket av dem och som lett till att fiskarna blir dvärgar. De småvuxna fiskarna har transporterats till sjöar där det finns tillräckligt med näring.

Seppänen säger att omplanteringarna har fungerat.
–Till och med den mest ynkliga röding har börjat växa. De äter upp sig till nästan ett kilo.

Tjuvarna använde statens båtar

–Det är synd att när man försöker fixa fiskevatten för hela folket är det typer i gråzonen som tycker att det är deras grej att tömma vattnen. Man glömmer bort att det är lokalbefolkningen som får den största nyttan av omplanteringarna, säger Seppänen.

Han tror inte att det är många som håller på med sjötömning. I byarna vet man vem det är som sysslar med tjuvfisket, de håller på med det så pass öppet.

I Nuorgam i Utsjoki har man till och med använt Forststyrelsens båtar för tjuvfisket.

Det är lätt att tömma grunda fjällsjöar. Ibland har man tagit upp så mycket röding att det sägs att fisken till och med sålts i butikerna.
–Vi har hoppats att byborna själva skulle få bukt på tjuvfisket. Myndigheterna har inte tillräckliga resurser att övervaka och vi börjar inte lurpassa på dem, säger Seppänen.

Han undrar varför man låter tjuvfiskarna hållas.

–I norra Lappland kan orsaken delvis vara släktskap och även rädsla. Vissa är ler säkert i skägget när någon sätter käppar i hjulet för vad staten håller på med.
Foto: Markku Seppänen
Bild 1–2. Fiskbiolog Markku Ahonen fångar rödingar i Tuulijärvi i Enare. Rödingarna flyttas till sjöar där de har mer utrymme att växa.
3. En stor del av fjällrödingarna i Tuulijävi i Enare växer inte till normal storlek på grund av att det finns för många fiskar i sjön.