Arkivfoto: Tor Wennström. Norsens elever marscherade i våras ut i protest mot skolnätsreformen.

Majoritet i stadsstyrelsen för skolreformen

En majoritet av politikerna i stadsstyrelsen i Helsingfors säger att de kommer att rösta för den planerade skolreformen av det svenska skolnätet, enligt en rundringning Hbl har gjort.

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen står fast vid att det behövs en reform av det svenska skolnätet i Helsingfors. Förra gången ärendet var uppe i stadsstyrelsen bordlades frågan, men på måndag väntas beslut.

Samlingspartiet och De gröna är för skolsammanslagningarna. SDP är delat medan SFP, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ännu är osäkra.

– Jag tycker att det finns goda skäl för reformen och är inne på samma linje som utbildningsnämndens ordförande Pia Pakarinen (Saml). Men SFP tycks vara delat och där pågår ett fult slagsmål om saken, säger stadsstyrelsens ordförande Risto Rautava (Saml).

Samlingspartisterna Juha Hakola, Laura Rissanen och fullmäktigegruppordföranden Tatu Rauhamäki är alla på samma linje som Rautava, medan Sirpa Asko-Seljävaara ännu inte kan säga var hon står.

Kimmo Helistö, Elina Moisio och Ville Yli-Kahri som representerar De gröna är för reformen.

Helistö säger att lobbarna har varit mycket aktiva.

– Jag har aldrig blivit kontaktad så här mycket i en fråga.

SFP:are skriver förslag
De sittande SFP:arna i stadsfullmäktige är delade i skolnätsfrågan, medan samtliga nyinvalda fullmäktigeledamöter vill att ärendet återremitteras för ny beredning.

Under veckoslutet ska nyinvalda fullmäktigeledamöterna Björn Månsson och Päivi Storgård formulera ett återremitteringsförlag som de hoppas att partiets representant i stadsstyrelsen, Jan D. Oker-Blom för fram.

– Det kommer att vara kort och gå ut på att det är bättre att skolorna samarbetar i stället för att de går samman, säger Månsson.

Rektorer ger sin syn
Stadsdirektör Ritva Viljanen har inte ändrat på sitt beslutsförslag efter att ärendet bordlades men berättar att hon efter förra stadsstyrelsemötet kontrollerat flera saker i beredningen och gjort preciseringar.

– Jag är fortfarande övertygad om att förändringarna behövs. De svenska skolorna i dag är lite för små för att kunna erbjuda ett tillräckligt stort kursutbud.

Viljanen säger att hon är tacksam över de 25–30 e-postbrev som hon har fått med synpunkter på reformen.

I går vädjade de fyra rektorerna för de svenska Helsingforsgymnasierna i ett brev till stadsstyrelsen, till SFP:s fullmäktigeledamöter och till Ritva Viljanen om att inte återremittera ärendet.

Rektorerna skriver att utvecklingsarbetet i gymnasierna påverkas negativt: "En återremittering skulle betyda att våra gymnasier står stilla i utvecklingen de närmaste tre åren – har vi råd att göra det i Helsingfors, då andra stadiet i övriga Finland fokuserar resurser till att utveckla utbildningen?".

 

Hela resultatet av rundringningen hittar du i en längre version av artikeln i dagens tidning