STR / LEHTIKUVA / Janne Nousiainen

Jyväskyläs 40-åriga vattentorn rämnade

Kangasvuori vattentorn rämnade strax efter klockan sex på lördag morgon och 2 miljoner liter vatten läckte ut i terrängen. Nu står bara den 15 meter höga foten till tornet kvar.

Ett vattentorn cirka fyra kilometer från Jyväskylä centrum kollapsade på lördagsmorgonen. Behållaren på toppen av Kangasvuori vattentorn rasade till marken strax efter klockan sex och 2 miljoner liter vatten forsade ut i terrängen. Det trettio meter höga tornet ligger inte nära bostadsområden och ingen skadades i olyckan.

–Olyckan inträffade till all tur så tidigt att inga människor ännu rörde sig i området, sade jourhavande brandmästaren Juha Hård vid Mellersta Finlands räddningsverk.

Det blev trots allt avbrott i vattendistributionen i delar av Jyväskylä och omkring 7000 invånare var utan vatten. En del hämtade vatten från en utdelning som staden ordnat med. Läget återgick till det normala vid middagstid.

Vattenförsörjningschefen Jukka Tyrväinen på Jyväskylän Energia säger att olyckan sannolikt berodde på ett byggnadstekniskt fel i tornet, som är byggt på 1970-talet. Vid en riskbedömning i juni upptäcktes smärre sprickor i betongen men inget akut, säger man på Jyväskylän Energia. Planer på att ersätta vattentornet med ett nytt har varit aktuella.

Vattenbehållaren i fråga är byggd på ett annat sätt än i andra vattentorn, sade vattenchefen Markku Hantunen. Han beräknar att det kostar cirka tre miljoner euro att bygga ett nytt vattentorn. Foten som står kvar måste sannolikt rivasBehållaren på toppen av Kangasvuori vattentorn föll till marken strax efter klockan sex och 2 miljoner liter vatten läckte ut i terrängen. Tornet ligger inte nära bostadsområden och ingen skadades i olyckan.

–Olyckan inträffade till all tur så tidigt att inga människor ännu rörde sig i området, sade jourhavande brandmästaren Juha Hård vid Mellersta Finlands räddningsverk.

Det blev avbrott i vattendistributionen i delar av Jyväskylä och omkring 7000 invånare var utan vatten. Läget återgick till det normala vid middagstid.

Bara den 15 meter höga foten till tornet står nu kvar, och i omgivningen ligger betongbråte från behållaren utspritt. Röjningsarbetet ska inledas efter helgen.