Foto:Niklas Meltio.

Bara färsk fisk i disken

Fiskbranschen förnekar beskyllningar om att gammal och skämd fisk skulle säljas.”Den fisk kunden köper hos oss har lyfts ur havet 2–3 dagar tidigare”, försäkrar man på Stockmann.

Helsingin Sanomat har i två kolumner under kort tid beskyllt livsme-delsaffärerna för att systematiskt sälja fisk som är mellan 8 och 14 dagar gammal. Tidningen hävdar till och med att det många gånger är omöjligt att komma över färsk fisk.

Hbl har gått igenom hela kedjan för att kontrollera hur gammal fisken hinner bli innan den läggs i butikernas diskar. Ålands fiskförädling på Föglö som distribuerar nästan hälften av all regnbåge som konsumeras i Finland svär sig fri från ansvar.

– Vi säljer rensad fisk. Våra bilar åker ut två gånger om dagen, på förmiddagen och eftermiddagen. Fisken når grossisten eller förädlingsindustrin i riket på efternatten, berättar vd Olof Karlsson i Degerby.

Enligt honom borde fisken nå kunden dagen efter att den lyfts ur havet och rensats.
– För de fiskar som blir filéer tar det ett halvt dygn mer att nå affärerna. Men också filéerna borde säljas inom två dygn efter att de lämnat Föglö. Hur det är möjligt att fisken blir över en vecka gammal begriper jag inte. De partihandlare vi säljer till är rutinerade och kunniga, varför skulle de hålla fisken i lager i en vecka? Jag tror inte de gör det, säger Karlsson.

Han understryker att också om fisken blir en vecka gammal så är den ändå prima bara den är rätt behandlad.

Tre gånger om dagen
Mika Jääskeläinen är vd på Erikssons fisk som levererat färsk fisk till minuthandeln sedan 1880.
Inte heller Jääskeläinen sätter någon tilltro till Helsingin Sanomats larmrapport.

– Vi får fisk tidigt på morgonen från hela kustområdet, vild fisk får vi från Virolahti i öst till Jakobstad i norr. Den fisken har fångats föregående dag av våra kontraktsfiskare. Samma morgon levereras fisken till butikerna så att kunden köper den bara en dag gammal.

– Vi kör ut fisk tre gånger om dagen med åtta bilar. Klockan sju kör vi ut rensad fisk, klockan elva när vi behandlat fisken kör vi ut filéerna.

De butiker som finns längs våra rutter får varan samma dag, för mera avlägsna affärer kan leveransen dröja längre, i allra värsta fall når fisken kunden först dagen därpå. Men fortfarande har bara två dygn gått sedan fisken lyftes ur havet, berättar Jääskeläinen.

Att över en vecka gammal fisk skulle säljas anser han inte vara möjligt.

– Branschen består av kunnigt folk, tekniken är utvecklad, men det är klart att det kan finnas folk av alla slag också bland fiskförsäljarna.
Den populäraste fisken i Finland är odlad norsk lax. Den blir något äldre innan den når kunderna, medger Mika Jääskeläinen.

– Men också laxen flygs dagligen in till Finland så inte heller den borde kunna bli mer än en dag äldre än den inhemska fisken.

Har inte norsk lax flugit runt halva jorden innan den når Finland?
– Jag har sett skandalprogrammet om norsk lax som rensas i Chile, men riktigt så illa är det inte. Vad det handlade om var att norska företag köpt upp chilenska fiskodlingar och nu säljer den lokala laxen som norsk, fast den aldrig varit i närheten av Norge.

Ingen fisk i lager
Produktchef Teuvo Koivisto på Stockmann garanterar att den fisk han säljer är högst 2–3 dagar gammal.
– Vi följer hela tiden med att den fisk vi säljer inte blir för gammal och vi har fördelen att åtgången är så stor att ingen fisk blir liggande länge. Därför behöver vi inte ens ha lager, allt går åt.

Koivisto går i god för att den vilda inhemska fisken som abborre, gös och gädda inte är äldre än två–tre dagar, i undantagsfall fyra.

– Odlad lax och regnbåge kan vara lite äldre, maximalt fem–sex dagar, beroende på varifrån varan kommer. Vi anlitar bara högklassiga leverantörer som vet hur fisken ska behandlas, säger Teuvo Koivisto.

På Hbl:s begäran tar han sig en titt i fiskdisken och rapporterar att abborren som såldes i går på förmiddagen var fångad två dagar tidigare, regnbågen och laxen var slaktad tre dagar tidigare.