Justin Sullivan/ LEHTIKUVA / Getty Images/AFP

Romney – mormonen som ska fixa ekonomin

Klagomålen över Mitt Romney har varit många: han är en träbock som inte får väljarna på sin sida, han är mormon, han är alltför rik och dessutom ändrar han åsikt titt som tätt.

Men till mångas förvåning är han nu med mindre än en vecka kvar till presidentvalet i en knapp ledning i opinionsmätningarna.

Willard Milton Romney, som han egentligen heter, föddes i en politiskt aktiv familj och det föll sig naturligt att den yngsta sonen i fyrabarnsfamiljen också tidigt började intressera sig för politik. Då han var 16 år blev fadern George W Romney guvernör i Michigan och fem år senare var sonen aktivt med i faderns presidentvalskampanj som dock slutade i att Richard Nixon blev republikansk kandidat.

Också hans mamma Lenore Romney har ställt upp som kandidat till senaten, men inte heller den kampanjen lyckades.
Själv har Mitt Romney ställt upp fyra gånger i val: till senaten 1994 (kom inte in), till guvernörsposten i Massachusetts 2002 (valdes) samt till republikanernas presidentkandidat 2008 (valdes inte) och 2012 (valdes).

Familjen är mormoner, och hans tro var en fråga som under primärvalskampanjerna 2008 och 2012 stöttes och blöttes främst av hans motståndare. Romney själv har varit mycket tystlåten i fråga om sin religion, även om han har innehaft ledande roller inom samfundet i årtionden.

Enligt en artikel i Washington Post om hans åtaganden som biskop och stavspresident (ledare för en grupp församlingar) gjorde han sig känd som en pragmatisk problemlösare, samtidigt som han inte tvekade att visa hur djupt känslomässig hans tro är.

Många av de evangeliska kristna som är dominerande inom den konservativaste falangen bland republikanerna anser att mormonismen – som grundades i USA på 1800-talet – inte är en del av kristendomen. Men trots hätska utspel under primärvalskampanjen har lugnet lagt sig efter nomineringen: en opinionsundersökning från Pew Research Center visar att största delen av republikanerna antingen accepterar eller inte bryr sig om hans religion. Också evangeliska kristna som anser att religionen är ett problem säger sig ändå rösta på honom.

Missionerade i Frankrike
Som nittonåring åkte Romney till Frankrike för att missionera i trettio månader och steg snabbt i graderna till olika ledarskapsuppdrag. I juni 1968 var han inblandad i en krock där passageraren i hans bil dog. Krocken var inte Romneys fel, men den påverkade honom djupt.
Fortfarande sägs Romney älska allt som har med Frankrike att göra och han talar flytande franska.

Efter att han kom tillbaka till USA fortsatte han studera vid det mormonska Brigham Young-universitetet i Utah, där hans flickvän från gymnasietiden Ann DaviesAockså studerade. Känslorna hade inte svalnat under missionärstiden i Frankrike, och paret gifte sig en kort tid senare. Det första av parets fem barn föddes 1970. Med nostalgi i blicken har de berättat om hur de båda var studerande och bodde i en källarlägenhet då sonen Taggart föddes.

Inom loppet av elva år fick Taggart fyra bröder: Matthew, Joshua, Benjamin och Craig. Paret Romney har nu sexton barnbarn.
Sin första examen tog Mitt Romney i engelska, men bytte sedan fokus genom att börja studera ett dubbelprogram med handel och juridik vid Harvard.

Genast efter universitetet började han jobba på olika konsultföretag, och 1977 började han på det företag som kommit att förknippas med hans framgångsrika karriär: Bain & Company. Han var med om att grunda ett systerbolag, Bain Capital, som lade grunden till hans stora förmögenhet.

Romney själv har kört hårt på att hans kunskap från företagslivet gör honom särskilt lämpad att vara president i ett läge där ekonomin krisar och arbetslösheten är hög. Han har också ofta betonat hur han lyckades vända de konkursfärdiga olympiska spelen i Salt Lake City till en framgångsrik operation.

Hans privatekonomi har varit ett av de stora frågetecknen, eftersom han har gett ut ett absolut minimum av information om den. Han drog länge ut på tiden innan han offentliggjorde vad han betalar i skatt – 15 procent på en inkomst på 42 miljoner dollar (motsvarande över 30 miljoner euro) vilket är lägre än de flesta medelklassamerikaner gör. Värdet på hans förmögenhet beräknas uppgå till mellan 145 och 205 miljoner euro.

I en stor granskning av hans skatter och förmögenhet, som gjordes av tidningen Vanity Fair, hittades inga direkta olagligheter men nog många gråzoner.

Egen hälsovårdsreform
Politiken lockade ändå Romney mer än vad företagandet gjorde, och 2002 ställdes han upp i guvernörsvalet i Massachusetts. Han fick ta hand om en stat i djup recession och lyckades balansera budgeten, men på bekostnad av bidrag till städer och kommuner, samt skolorna.

Kampanjen för att bli presidentkandidat 2008 pågick för Romneys del i ett år, men det räckte inte till för att samla tillräckligt många elektorsröster. John McCain var för stark och i februari 2008 medgav Romney sin förlust.

I årets primärval höll sig mittenkandidaten Romney flytande när de konservativa rösterna splittrades mellan Newt Gingrich, Ron Paul och Rick Santorum. Dessutom var han redo att spendera 100 miljoner dollar (nästan 80 miljoner euro) redan i det skedet – 45 miljoner av det var hans egna pengar.

Romney har anklagats för det som i USA kallas flip-flopping, det vill säga att byta åsikt för att behaga väljarna.
– Problemet är att det är de ideologiskt mest hängivna som röstar i det republikanska primärvalet – alltså måste kandidaterna locka dem. I själva presidentvalet är det sedan annorlunda, och det leder till en del åsiktsbyten, konstaterade professor Stephen J Farnsworth vid University of Mary Washington, under ett besök i Helsingfors i höst.

För Romney var processen extra svår, enligt Farnsworth, eftersom Massachusetts är så liberalt och han som guvernör anpassat sig till värderingarna där. Han tvingades göra tvärvändningar fram och tillbaka.

Abortfrågan och klimatförändringen hör till dem och han har ofta tvingats svara på hur han kunde genomföra en sjukvårdsreform liknande i Massachusetts men nu motsätta sig den så totalt. Svaret är att han vill att delstaterna ska sköta frågor som denna, inte den federala regeringen.

Källor: AP, CNN, New York Times, Washington Post, Wikipedia, Mitt Romneys kampanjhemsidor, CBN, Politico, Utrikespolitiska institutet

Willard Milton Romney

• 1947 Föddes den 12 mars i Detroit i Michigan.  Kallades Billy i dagis, men blev Mitt i skolan.
• 1953 Familjen flyttade till en av Detroits välbärgade förstäder, Bloomfield Hills.
• 1954 Fadern, George W Romney, blev vd för  American Motors.
• 1965 Gick ut high school och blev ungefär samtidigt informellt förlovad med Ann Davies.
• 1965–66 Studerade på Stanford University.
• 1966 Åkte till Frankrike  för att under 30 månader  verka som missionär för mormonerna. Han steg snabbt i graderna och fick ledaruppdrag.
• 1968 Fadern försökte bli vald till republikanernas presidentkandidat, men lyckades inte. Blev i stället minister i Richard Nixons regering.
• 1969 Romney återvände  till USA, började studera på Brigham Young University och gifte sig med Ann Davies.
• 1970 Sonen Taggart  föddes.
• 1971 Tog kandidatexamen  i engelska med högsta  betyg. Fortsatte studierna vid Harvard i ett program som kombinerade juridik och ekonomi.
• 1971 Sonen Matthew  föddes.
• 1975 Sonen Joshua  föddes.
• 1975 Utexaminerades från Harvard. Började  jobba på Boston Consulting Group.
• 1977 Började jobba på konsultföretaget Bain & Company. Blev vice vd ett år senare.
• 1978 Sonen Benjamin föddes.
• 1981 Sonen Craig föddes.
• 1984 Var med om att grunda systerföretaget Bain Capital, där han var vd.
• 1991 Återvände till  Bain & Company.
• 1999 Tog tjänstledigt för att vara vd för organisationskommittén för Salt Lake Citys OS.
• 2002 Valdes till guvernör i Massachusetts.
• 2003–2007 Guvernör i Massachusetts.
• 2007 Meddelade i  februari att han vill  bli republikanernas  presidentkandidat.
• 2008 Den 7 februari  avslutade han kampanjen och gav sitt stöd till John McCain en vecka senare.
• 2011 Den 11 april meddelade han att han ställer upp i presidentkampen igen.