Arkivfoto: Kimmo Mäntylä

Fler krav på redogörelse om Islandsinsats

Också Sannfinländarna vill att regeringen ger riksdagen en redogörelse om Finlands eventuella deltagande i övervakningen av Islands luftrum. Tidigare i veckan har både Socialdemokraterna och Centern krävt det.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini skriver i sin blogg att redogörelsen behövs för att riksdagens utskott ska kunna behandla frågan grundligt.

Soini skriver att Sannfinländarna är negativt inställda till ett finländskt deltagande i övervakningen. Han tillägger att regeringspartierna inte har någon gemensam linje i frågan.

Den tredje oppositionsgruppen Västergruppen anslöt sig också på fredagen till kravet på en redogörelse.

– Frågan är av sådana mått att den borde ha lyfts upp till diskussion redan tidigare. En redogörelse garanterar att beslutets olika sidor vägs öppet och från rent bord i riksdagen, skriver gruppens två medlemmar Markus Mustajärvi och Jyrki Yrttiaho.

Pekkarinen förargad
Islandsfrågan väcker också intresse bland riksdagens veteranpolitiker. Vice ordföranden för försvarsutskottet Seppo Kääriäinen (C) sade att regeringens sätt att sköta saken varit trevande och att det parlamentariska systemet blivit åsidosatt. Han krävde en grundlig behandling i utrikes-, försvars- och grundlagsutskotten.

Också Mauri Pekkarinen (C) var förargad över regeringens åtgärder.
Han frågade hur det är möjligt att regeringen först meddelar ett Natoland att Finland är villigt att delta i dess luftförsvar och först efter det börjar utreda frågan från en juridisk vinkel.

Pekkarinen påminner om att lagstiftningen om Försvarsmakten slår fast att militärens uppgifter att skydda Finlands territoriella integritet, olika former av handräckning till andra myndigheter och internationella krishanteringsuppgifter. Eftersom Islandsoperationen inte faller inom något av de här områdena anser Pekkarinen att det krävs en lagändring eller en separat lag för att operationen ska vara möjlig.

Vad hela operationen bekommer så stöder jag verkligen inte den, sade Pekkarinen.