Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Ratad D-vitamin tillbaka i apotekshyllorna

Apoteken plockar tillbaka D-vitaminpreparat i sina hyllor efter att tillverkarna låtit analysera sina produkter i oberoende laboratorier – och fått helt andra resultat än Östra Finlands universitet.

Enligt analysen vid Östra Finlands universitet innehöll till exempel Orions Devisol bara 77 procent av den D-vitaminmängd som uppges på förpackningen. Därför hörde Devisol till de preparat som försvann från apoteken i slutet av förra veckan.

Men nu är det tillbaka, efter att analysen av samma parti vid två ackrediterade laboratorier visat att D-vitaminmängden var 112 respektive 116 procent av det utlovade.

Enligt Apotekarförbundets kommunikationsdirektör Erkki Kostiainen är mönstret detsamma för alla produkter som hittills analyserats.
– Universitetets analys ger genomgående lägre mängder. Något verkar ha gått fel med deras metod.

Analys av analysen
Östra Finlands universitet gick mycket riktigt ut med ett pressmeddelande i går där man beklagade uppståndelsen och lovade en utredning av de egna resultaten.

– Man kan lita på de analyser som görs vid ackrediterade laboratorier, säger forskningsgruppens chef professor Tomi-Pekka Tuomainen i pressmeddelandet.

Hannu Ikäläinen som är kvalitetschef på Orion kräver universitetet på en ordentlig förklaring, och hoppas att myndigheterna ska bidra till att den kommer ut i offentligheten. Nyheten om D-vitaminbluffen hade stor genomslagskraft medan de små notiserna om preparat som uppfyller kraven är lätta att missa.

– Många blev förvirrade och undrar säkert om man alls kan lita på att innehållsförteckningen stämmer.

Vad kan ni som företag göra för att få upprättelse, Hannu Ikäläinen?
– Det handlar om klart ekonomiska konsekvenser, storleken är ännu oklar. Huruvida vi ska kräva universitetet på kompensation är en senare fråga. Viktigast skulle vara att återfå folkets förtroende. Vi är ett ansvarstagande företag, som inte sysslar med bedrägeri.