Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Ratad D-vitamin tillbaka i apotekshyllorna

Apoteken plockar tillbaka D-vitaminpreparat i sina hyllor efter att tillverkarna låtit analysera sina produkter i oberoende laboratorier – och fått helt andra resultat än Östra Finlands universitet.

Enligt analysen vid Östra Finlands universitet innehöll till exempel Orions Devisol bara 77 procent av den D-vitaminmängd som uppges på förpackningen. Därför hörde Devisol till de preparat som försvann från apoteken i slutet av förra veckan.

Men nu är det tillbaka, efter att analysen av samma parti vid två ackrediterade laboratorier visat att D-vitaminmängden var 112 respektive 116 procent av det utlovade.

Enligt Apotekarförbundets kommunikationsdirektör Erkki Kostiainen är mönstret detsamma för alla produkter som hittills analyserats.
– Universitetets analys ger genomgående lägre mängder. Något verkar ha gått fel med deras metod.

Analys av analysen
Östra Finlands universitet gick mycket riktigt ut med ett pressmeddelande i går där man beklagade uppståndelsen och lovade en utredning av de egna resultaten.

– Man kan lita på de analyser som görs vid ackrediterade laboratorier, säger forskningsgruppens chef professor Tomi-Pekka Tuomainen i pressmeddelandet.

Hannu Ikäläinen som är kvalitetschef på Orion kräver universitetet på en ordentlig förklaring, och hoppas att myndigheterna ska bidra till att den kommer ut i offentligheten. Nyheten om D-vitaminbluffen hade stor genomslagskraft medan de små notiserna om preparat som uppfyller kraven är lätta att missa.

– Många blev förvirrade och undrar säkert om man alls kan lita på att innehållsförteckningen stämmer.

Vad kan ni som företag göra för att få upprättelse, Hannu Ikäläinen?
– Det handlar om klart ekonomiska konsekvenser, storleken är ännu oklar. Huruvida vi ska kräva universitetet på kompensation är en senare fråga. Viktigast skulle vara att återfå folkets förtroende. Vi är ett ansvarstagande företag, som inte sysslar med bedrägeri.
 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.